Majdnem lezuhant a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe egy drón miatt

A napokban történt, hogy a Lufthansa 456 járata, egy Airbus A380, egy 11 órás repülőút után, a Los Angelesi repülőtér fölött leszálláskor majdnem összeütközött egy drónnal. Körülbelül 60 méter választotta el a gépóriást a távvezérlésű repülő kamerától a Los Angeles International Airport repülőtér leszállópályája fölött. Az incidenst azonnal jelentették az LAPD (Los Angelesi rendőrség) felé, így a nyomozás jelenleg is zajlik.

faa_drone_registration_lead

Úgy tűnik, hiába szigorodnak a törvények, a szabályok, mindig akad egy-egy őrült (vagy tán terrorista?), aki emberek tucatjainak veszélyezteti az életét, holott már csak puszta paraszti ésszel, gondolkozással is elkerülhető lenne a balesetek túlnyomó többsége. Mennyire nehéz vajon rájönni, hogy repülőtér környékén nem röptetem a drónomat, mert esetleg egy le- vagy felszálló repülőgépet hozhatok vele veszélybe? Az FAA szabályzata szerint repterek öt mérföldes (kb. nyolc km) körzetében tilos a repülő kamerák használata. De máshol sem szabat 400 láb, azaz kb. 125 méternél magasabbra szállni a távvezérlésű kütyükkel.

Ez a mostani incidensben szereplő veszélyeztető eszköz bár nyolc kilométernél távolabb volt a reptértől, de jó 5000 lábas (másfél kilométeres!) magasságban röpködött, így bőven megáll ellene a törvénysértés ténye. Igaz, zajlik a nyomozás az elkövető után, de elég csekély rá az esély, hogy előkerüljön a tettes.

Az A380 egyébként bő 500 utas befogadására képes a Lufthansa konfigurációjában; igen ellenálló, masszív egy szerkezet, de nem árt kitérni az útjából, főleg akkor, ha épp egy sűrűn lakott övezetben próbál leszállni, mert ilyenkor a legsebezhetőbb.

Bár az esemény az USA-ban történt, bármikor előfordulhat akár nálunk, Magyarországon is hasonló eset. Muszáj drónpilótaként észnél lenni, és ha még nincsenek is kőbevésett szabályaink a „gépmadarak” röptetésére, legalább viselkedjünk gondolkodó lényként egy icipicit előrelátóan. Elég csak annyit észben tartani, hogy a drón fölött bármikor elveszíthetjük az uralmat – legyen szó egy széllökésről, egy motorleállásról, vagy jelvesztésről, repülő eszközünk bármikor lezuhanhat, vagy olyan irányba szabadulhat el, amire nem is számítottunk. Ha ilyenkor sem veszélyeztetünk se életet se vagyont, akkor jó helyen röpködünk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...