A kis méret átka? Huzamosabb ideig tartó 4K-s videó felvétele során túlmelegedhet a Sony A6300

Viszonylag kis méretű vázban van viszonylag nagyméretű képérzékelő – körülbelül így lehetne jellemezni a Sony A6300 fényképezőgépet. A tükör nélküli rendszerkompaktok első számú ütőkártyája a dSLR rendszerekkel szemben a kis méret és a kisebb tömeg. Azonban a dSLR vázak képminőségéről nyilván senki sem mondana le, ezért aztán a pici gépekbe „nagy lelket”, azaz 4/3, APS-C és full frame méretű szenzorokat tesznek a gyártók. „Ami áramot fogyaszt, az melegszik is” – tehát a szenzor, az akku és az egyéb komponensek által termelt hőt valahogy el kell vezetni. A túlmelegedést a gyártók többféleképpen próbálják megelőzni: egyrészt megpróbálnak egyre kisebb fogyasztású komponensekkel dolgozni, másrészt a mérnökök úgy rajzolják meg az áramköröket, a NYÁK-okat, hogy a legnagyobb hőt termelő egységek lehetőleg ne okozzanak túlhevülést szomszédos részlegekben. Persze, nagymértékben növeli a túlmelegedés elleni harc hatékonyságát, ha megfelelően nagy, „szellős” gépvázba kerül az elektronika. Az sem hátrány, ha a szenzoregység hátoldalára hőelvezető elem kerülhet (ez lehet vagy egy hűtőborda, hűtőlap vagy akár hővezető összeköttetés a szenzorrészleg és a váztest között), és az akkumulátor is viszonylag távolabb esik a NYÁK-októl.

sizecomp

Kép forrása: camerasize.com

Visszatérve a Sony A6300-ra: az aprónak mondható gép belsejében egy APS-C méretű képérzékelő található, és az elektronikát viszonylag kis helyre kellett beilleszteni, így szinte elkerülhetetlen, hogy a komponensek felmelegedjenek. Ezzel egy adott határértékig nincs is baj, az (elektronikus) alkatrészeket eleve úgy tervezik, hogy egy tól-ig tartományban biztonságosan üzemeljenek. Az A6300 igen fejlett videós tudással rendelkezik, így például képes 4K felbontású mozgóképek rögzítésére is. A nagy felbontás viszont nagy mennyiségű adatmozgást jelent, ami egy olyan tényező, amely megnöveli az áramfogyasztást, és így a hőtermelést. A dpreview.com szaklap fórumában, de az eoshd.com videós blogban is panaszkodnak arra, hogy a fényképezőgép huzamosabb ideig tartó, 4K felbontású mozgóképfelvétel során túlmelegszik, és egy figyelmeztető üzenet kijelzése után percekre kikapcsol.

Sajnos, a profik a Sony A6300-ra másodgépként sem hagyatkozhatnak a túlmelegedés miatt, ami különösen kritikus élő műsorok, interjúk felvételekor.” (Forrás: eoshd.com)

A források szerint a túlmelegedés elsősorban 4K-s felbontás használatakor fordulhat elő, tehát Full HD-ban való mozgókép rögzítésénél elvileg nem találkozni a jelenséggel. lhkjacky, aki a dpreview.com fórumában szólt hozzá, alábbi képet tette közzé:

overheat

Hogy mi lehetne megoldás a problémára (szoftveres-hardveres), az egyelőre kérdéses. Persze, lehet mellőzni a „négykát”, illetve használhatunk rövid snitteket (ekkor nem emelkedik kritikus szintre a hőmérséklet), de akkor meg nem használjuk ki a fényképezőgépben rejlő lehetőségeket. A dpreview.com fórumának ide vágó topikjában az egyik hozzászóló szerint, ha túlmelegedéskor kicseréljük az akkut, és rövid ideig ventilátorral hűtjük a vázat, a rendszer sokkal gyorsabban lehűl.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...