Teszt: Canon EOS 80D

Menürendszer

Aki az elmúlt években már fogott a kezében Canon dSLR fényképezőgépet, annak az EOS 80D menürendszere sem fog újat mutatni. A menü természetesen magyar nyelven is elérhető, és összesen öt fő szekcióval rendelkezik: az első (hat aloldalból álló) lapon a fényképezéssel közvetlenül összefüggő funkciókat érhetjük el, mint például a képminőséget (RAW/JPEG formátum), a hangjelzéseket, a vakuvezérlést, az expozíció kompenzációt, a zajszűrést, a színteret, az időzítőt, a képstílusokat, a tükörfelcsapást és hasonlókat.

menu1

A második főoldalon a képlejátszási funkciók tekinthetőek meg (pl. képek védelme, kép forgatása, képkivágás, kijelölés nyomtatásra, kreatív szűrők, átméretezés, értékelés, diavetítés stb.), de a beépített RAW-hívás is innen indítható. A beépített RAW-JPEG konvertáló szolgáltatás használata során a kiválasztott fénykép alapvető paramétereit módosíthatjuk. Például befolyásolhatjuk az expozíciót (+/-1 EV), beállíthatjuk a fehéregyensúlyt, í színteret, a képstílust, a zajszűrést, a célfájl (JPEG) minőségét és méretét.

menu2

A harmadik főoldalra kerültek az általános beállítások, melyek a fényképezőgép általános működését befolyásolják. Itt állítható be például az óra, a dátum, a fájlszámozás, a memóriakártya formázása, de innen férhetünk hozzá a vezeték nélküli modul paramétereihez is. Ezen a harmadik lapon összesen négy aloldalt találunk.

menu3

A negyedik főoldalra az egyedi funkciók lettek elhelyezve. Itt már a fotómasina lelkének „mélyebb bugyraiba is leereszkedhetünk”, hiszen olyan paramétereket állíthatunk át, mint például az ISO érzékenység lépésköze, a sorozatok lépésköze, a sorozatképek száma, de egyénre szabhatjuk az AF rendszer működését is: egyénre szabható az AF követési érzékenysége, sebessége, az AF mező automatikus választása, az AF segédfény használata, az AF terület választási módja stb. Összesen tehát három szekciót találunk itt: az expozíciót, az automatikus élességállítást, és az egyéb működést. Egy külön fül aktiválásával az összes egyedi paramétert visszaállíthatjuk a gyári értékre.

menu4

Az ötödik és egyben utolsó főoldalon a saját menü található, ahová az általunk leggyakrabban használt funkciók, szolgáltatások bejegyzéseit helyezhetjük el. Legfeljebb hat tételt helyezhetünk el ebben a szekcióban laponként, és összesen öt lapot tudunk létrehozni „MY MENUx” névvel. További hasznos tényező, hogy a létrehozott oldalakat (lapokat) át is nevezhetjük, így az ide elraktározott tételeket akár csoportosíthatjuk is oldalanként egy-egy adott funkciókörre.

menu5

Természetesen az EOS 80D-nek nem csak főmenüje, hanem gyorsmenüje is van, ahonnan az összes, legfontosabb adatot elérhetjük, és – hasonlóan a főmenühöz – az érintőképernyő használatával kényelmesen módosíthatjuk.

qmenu

A fotózási módon kívül az összes paraméter hozzáférhető egy érintéssel, így pillanatok alatt a kívánt értéket állíthatjuk be bármelyik felületen. Az EOS 80D gyorsmenüje fix kiosztású, a tételek nem módosíthatóak rajta.

info1

info2

Az „INFO.” Feliratú gomb nyomkodásával többféle információs ablak hívható elő. Az első kettő az aktuális paramétereket jelzi ki, hol írásos, hol grafikus (piktogramok) módon. Az említett gomb további nyomkodásával megjeleníthető az elektronikus szintező is.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...