Teszt: Canon EOS 80D

Működés II.

A Canon EOS 80D 7560 pixeles RGB+IR fénymérő egységgel van felvértezve, ami ráadásul villódzás-érzékeléssel is rendelkezik, így például neonfényes megvilágítás mellett a készülék úgy mér fényt, hogy a villódzás csúcsértékhez állítja be az expozíciót, és a kioldó megnyomásakor is akkor süti el a gépet, amikor a fény villódzásának intenzitása a csúcson van. Az RGB+IR mérés a fény tágabb spektrumában teszi lehetővé a fénymérést, és összepárosítva az automata fehéregyensúly fehér prioritásával megszabadulhatunk a sárgás-vöröses színeltolódástól éjszakai felvételeinknél.

lightmeter

Kép forrása: Canon

funkcio15

Manapság már egyre hétköznapibbá válik az a szolgáltatás, hogy a fényképezőgépünket vezeték nélküli kapcsolaton keresztül távvezérelhessük. Már az EOS 80D sem képez kivételt ez alól, hiszen WiFi és NFC modulja is van, így a megfelelő alkalmazással (Canon Camera Connect) – ami ingyenesen elérhető iOS és Android operációs rendszerek alá egyaránt – nem csak a fájlok másolása, hanem megosztása és a fotómasina távvezérlése is megoldható.

funkcio21

funkcio22

ccc1 ccc2 ccc3 ccc4

A fotós kreativitását sem hagyja parlagon a Canon, ugyanis az EOS 80D több olyan kreatív szűrővel rendelkezik, melyek egy-egy egyébként unalmas témát nagymértékben feldobhatnak. Ilyen például a szemcsés fekete-fehér, a lágy fókusz, a halszem effekt, az olajfestmény effektus, a vízfestmény effektus, a játékkamera effekt, a miniatűr effekt, amiket ráadásul egyenként paraméterezhetünk is. Ezeket a szűrőket vagy utólag, a képnézegetéskor kiválasztott fényképekre húzhatjuk rá, vagy a módtárcsa megfelelő pozícióba forgatásával akár eleve a kiválasztott effektet használva készíthetjük el a felvételt.

funkcio1

funkcio2

funkcio3

A HDR mód nagy dinamikaátfogású felvételek készítését teszi lehetővé, ám ez a szolgáltatás csak JPEG módban választható. A szolgáltatáson belül többféle beállítás elvégzésére van lehetőség, így például a dinamikatartomány lehet automatikus, +/-1-től +/-3 EV átfogású, a hatása lehet természetes, művészi normál, művészi élénk, művészi feltűnő, illetve művészi domborzatos. Beállíthatjuk a menüben, hogy csak egy felvételt kívánunk HDR módban készíteni, vagy pedig legyen az összes fotónk tág dinamikájú (értelemszerűen az első esetben egy kép elkészítése után a HDR funkció kikapcsol). Kérhetjük a képeink automatikus illesztését, de ha nem élünk ezzel az opcióval, akkor utólagosan – külső szoftver használatával – saját magunknak kell elvégezni a „piszkos munkát”.

funkcio11

Korábban, a Canon EOS 5Ds R tükörreflexes váznál már találkozhattunk a képstílusok közt a „Finom részletek” beállítással, ami a JPEG állományból hivatott kihozni a legtöbbet (elsősorban a képélesség, részletesség terén), de mint akkoriban, az EOS 80D-nél sem működik ez a stílus (sem a többi) a RAW fájlok tekintetében.

funkcio12

A menüben aktiválható a többszörös expozíció funkció, ami két alapvető móddal rendelkezik: az egyik szerint az elkészített felvételek (maximum kilenc) additív, míg a másikban átlagoló módszerrel kerülnek elmentésre. Előbbivel például alulexponált képekből készíthetünk egy helyesen exponáltat (magas helyett alacsony ISO érték használata, ergo alacsony zajszint), míg utóbbival akár fókusz-képsort is lőhetünk.

funkcio13

A timelapse funkciót valószínűleg már senkinek sem kell külön bemutatni; a 80D-vel is lehet lőni ilyen érdekes hatású videókat. Az egyes felvételek közti időköz akár 99 óra 59 perc 59 másodperc is lehet, a felvételek száma előre beállítva maximum 99 darab lehet, de a „00” értéket választva a fotómasina addig kattog, míg le nem merül, illetve míg le nem állítjuk.

funkcio14

Fényképeinkhez választhatunk négyféle oldalarány közül: 3:2 az alap, 4:3, 16:9, vagy akár 1:1 arányokkal is dolgozhatunk.

funkcio16

Aki úgy érzi, hogy a pontos komponáláshoz szüksége van segédrácsok használatára, az választhat itt is háromféle közül. A segédrácsokat a fényképezőgép élőképes módban, a hátsó kijelzőn, és az intelligens optikai keresőben is megjeleníti (utóbbiban a bal alsó sarokban egy kis szintező, míg a jobb alsó harmadban egy a villódzásra figyelmeztető ikon is megjeleníthető).

funkcio18

Jó hír, hogy az érzékenységet (ISO érték) akár manuális fotózási módban is rábízhatjuk az automatikára. A menüben előzőleg beállíthatjuk, hogy az érzékenységi tartomány mely részét szeretnénk használni: mind a minimum, mind a maximum megadható, sőt, a gép által használt legrövidebb záridőt is beállíthatjuk előre.

funkcio6

funkcio7

funkcio8

Amint már fentebb esett róla szó, ha JPEG+RAW-ban vagy ha csak RAW-ban fényképezünk, a JPEG hívást fényképezőgépen belül is megoldhatjuk. Persze, itt nem lesz akkora szabadterünk, mintha fájljainkat számítógépen, „rendes” nyersfájl feldolgozó szoftverrel munkálnánk meg, de az alapvető paramétereket igényeink szerint alakíthatjuk.

funkcio20

A Canon EOS 80D vakurendszere vezeték nélküli távkioldóként (jeladóként) is működtethető, ahol választható, hogy csak a külső vakut szeretnénk elvillantani, vagy hogy a beépített villanó is hozzáadja a fényét (például derítés miatt).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...