Tamron SP 60 mm Di II Macro (G005) – a sokoldalú csöppség

Bevezető, külső jellemzők

A Tamron már egy ideje csak úgy ontja magából a jobbnál jobb objektíveket, és szerencsére a legtöbb újdonság már nálam is megfordult legalább egy bemutató erejéig. Szeretek makrózni – az ultra nagylátószögű objektívek mellett nálam az apró világot felfedő lencserendszereké a második főszerep, így hát evidens volt, hogy a Tamron SP 60 mm Di II Macro optikával is meg kell ismerkednem közelebbről. A gyártó ezt az objektívet kifejezetten az APS-C (vagy kisebb) méretű szenzorral szerelt fényképezőgépekhez tervezte, így a 60 mm-es gyújtótávolsága körülbelül a 90-100 milliméteres, full frame-re való optikák látószögét nyújtja, ám mérete és tömege sokkal kezelhetőbb azokénál (390 vs. 610 gramm, 73 x 80 mm vs. 79 x 117 mm, ha a legújabb Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD Canon végű változatával hasonlítjuk össze).

artsy

A japán gyártású Tamron SP 60 mm Di II Macro az egyszerűbb felépítésű objektívek közé sorolható, hiszen a nem időjárásálló kivitelű tubusán csupán egy AF/MF kapcsolót találunk – fókuszkorlátozónak nyoma sincs, ami esetenként azért lehet bosszantó, mert az optika fókuszmotorja még a makró objektívekhez képest is meglehetősen lassú, az automatikus élességállítás használatakor pedig az egyszerűbb vázakon (esetemben egy Canon EOS 550D) gyakran „vadászik” a készülék egy-egy fokódzkodó után, aminek eredményeként hosszas ide-oda fókuszálgatás után sem mindig áll be élesre a kép. Ez azonban nagy valószínűséggel egy profi vázon (mint amilyen pl. a Canon EOS 7D Mark II) nem így lenne, hiszen ott az AF rendszer is sokkal pontosabb, gyorsabb működésű.

main

Kapunk viszont távolságmérő skálát, széles, gumírozott fókuszgyűrűt, és igen jó minőségű műanyagokból épített tubust, ami fém bajonettben ér véget. Amint már említettem, a Tamron SP 60 mm Di II Macro nem időjárásálló, tehát különleges szigetelésekkel nem lett felvértezve. Ugyanakkor a tubus zárt, élességállításkor sem a frontlencse, sem a hátsó lencsetag nem végez mozgást.

back

A termék optikailag sem a legbonyolultabbak közé tartozik: összesen 14 lencsetagot tartalmaz (közülük kettő LD, azaz alacsony szórású), amit a mérnökök tíz csoportba rendeztek. Az élességállítás belsőleg történik, tehát az objektív hossza – rendeltetésszerű használatot feltételezve – nem változik munka közben.

front

A Tamron SP 60 mm Di II Macro különlegessége az F2.0-ról induló fényérték, ami – noha kisebb méretű szenzorokhoz lett fejlesztve – ugyanazt a mélységélességet nyújtja, mintha full frame vázzal használnánk egy 90 mm F2.8 lencserendszert. Ennek elsősorban portrézáskor láthatjuk előnyét, hiszen makrózáskor a rekeszelhetőség a fontos. Itt a kis Tamron átlagos értékre képes: F22-ig szűkíthetjük a hét lamellából álló rekesz íriszét. A Tamron SP 60 mm Di II Macro természetesen 1:1 leképezésre képes, ami fontos azok számára, akik kifejezetten makrózásra szeretnék használni.

comp

Noha a fenti kép alapján nagynak látszik, valójában tényleg kellemesen kicsi a Tamron SP 60 mm Di II Macro, hiszen átmérője hasonló a Canon EF 50 mm F1.8 STM-éhez, hossza is csak azért nagyobb, mert belső élességállítású makró objektívről van szó. Ezek (a makró optikák) jellemzően hosszabbak azonos gyújtótávolságú, ám hagyományos, általános célú társaiknál.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Danir

  Akkor végül eljutott hozzád tesztre:

  én d7000-rel is megerősíthetem hogy fókusz bizony lassú, és hajlamos félrecsúszni néha, szóval figyelni kell rá. F2-n is éles képek érhetőek el.. de itt a legnagyobb az esélye hogy egy minimális félre-fókuszt v téma elmozdulást is észrevegyünk. egy darabig én azt hittem rosszabbat rajzol, mert nem láttam, hogy picit elhasalt első pár tesztlövésemnél. Amit én még megemlítettem volna hogy 1:1-en kb f4-et mutat. én egész közeli nagyításokon f8-f11-en használom makróra. illetve ha kekec akarok lenni akkor azt mondhatom hogy ez nem egy 60mm f2 optika hanem kb egy 60-120mm f2-f4-es optika…. ugyanis ha megnézted zoomol élességállításkor és ha végtelenre határozták meg azt hogy f2 és 60mm akkor kb 2x zoomot követ el 1:1 nagyításig. és közbe 2FÉ romlást. de egyébként megérte megvásárolnom abszolút.

  • mlzphoto

   a canon nem írja ki az F-érték változását, ha közelebb mész a témához. a makróknak meg általában nagy a fókusz-légzésük, ez nem újdonság 🙂 a lassú fókusz miatt több portréfotóm is mellé ment F2-n, a portréalanyom meg már elvesztette a türelmét, nem állt vissza a helyére 😀

   • Danir

    Fókuszlégzés.. na még ezt sem hallottam. Jó kis kifejezés… hmm ez érdekes hogy a Canon nem írja… azt hittem ez általános. Vajon melyik vázak illetve melyik gyártók írják és melyikek nem? Én azt gondolom jobb lenne ha nem írná 😀 nem látom gyakorlatban a hasznát. talán ha manuálisan exponál valaki és több vakuval kell tervezni jól jön pontosan tudni mennyi a fényerőcsökkenés de erre elég lenne egy kijelzés a fókuszgyűrűn is. mindenesetre köszi a tesztet.