Soha nem látott kamera-robotika dolgozik majd a Riói olimpián

A világ legfejlettebb kamerakezelő robotikája segíti majd a sportfotósok munkáját a Rio de Janeiro-i olimpiai játékokon. Most tekintsünk el kicsit Brazília politikai és gazdasági kavalkádjától, és nézzünk pozitívan a dolgok elébe: a fejlesztéseknek köszönhetően a sportesemények fotóriporterei kiskirályoknak érezhetik majd magukat. A fejlett technikának hála sokkal jobb rálátásuk lesz a meccsekre, mint korábban! A sportágak versenyszámai általában nagyon gyorsak (ne a sakkra gondoljunk), és kiszámíthatatlanok; a legtöbb fotós pedig kénytelen rábízni magát a felszerelés távvezérlésére: póznákra, lámpaállványokra, kerítéselemekre és még ki tudja hova szerelt, rádióvezérelt fényképezőgépek és vakuk egész garmadája sül el, ha a fotóriporter megnyomja a kioldót.

Noha elég nehézkes felépíteni egy ilyen komplex rendszert, mégis megbízhatóan teszik évek óta a dolgukat. Ám a gyors események kiszámíthatatlansága egy pillanat alatt haszontalanná változtathatja az előre gondosan beállított szögeket, amin a kamerák és fényképezőgépek látják a pályát, hiszen a gépkezelő csak a fókuszt és az expozíciót tudja menet közben változtatni, de a fényképezőgép irányát nem.

Ez azonban most másképp lesz, hiszen a 2016-os Riói játékok alkalmával a Getty Images fotóügynökség a Mark Roberts Motion Control (MRMC) által fejlesztett, csúcskategóriás robottechnológiát veti be annak érdekében, hogy segítse fotósainak munkáját. A rendszer ígéretes, állítólag egyetlen egy kulcsfontosságú pillanatról sem fogunk lemaradni!

https---blueprint-api-production.s3.amazonaws.com-uploads-card-image-105416-getty_robot3

A „Robotic POD System” prototípusának ötödig generációját tesztelik a Nikon közreműködésével, és ha minden a tervek szerint alakul, augusztusban a fotóriporterek válláról komoly terhet vehet le a rendszer, ugyanis nem csak a szokásos paramétereket (fókusz, expozíció), hanem egyéb funkciókat, mint például a gyújtótávolságot, vagy az ideális képszöget (360 fokos forgást enged a robot fej) is beállíthatja a gép kezelője. A rendszert az MRMC szoftverén keresztül lehet majd vezérelni, ahol bizonyos előre beállított paraméterek is betölthetőek lesznek (például egy kosármeccsnél előre beállítható, hogy a kamerák hova nézzenek, ha épp büntetődobásra kerül sor). A POD-ot egyetlen egy vezeték köti össze a rendszerrel. Ezen a vezetéken keresztül zajlik az adatforgalom és az áramellátás is. Előnye még a Robotic POD Systemnek, hogy felállításához elég 45 perc – a Getty Images tervei szerint tucatnyi ilyen robotkamera figyelné az eseményeket, ezért már július közepén felállítanák ezeket a helyükre. (Forrás: bokeh.digitalrev.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...