Kalandra fel! – az Olympus Tough TG-Tracker kalandkamera bemutatója

Bevezető, külsőségek

Az Olympus nem ma kezdte a „kalandipart”, hiszen a TG Tough, azaz strapabíró fényképezőgépek családja már 2009 óta jelen van a köztudatban. Azonban a korábbi modellek a klasszikus kompakt fotómasinák formavilágát és méreteit követték. A Tough sorozat legújabb tagja, a TG-Tracker viszont a kalandkamerák családján belül egy külön csoporthoz tartozik, amit az olcsó távol-keleti modellek (és másolatok) megjelenéséig egy bizonyos kaliforniai cég termékei uraltak (sőt, nem csak uraltak, hanem ők hozták létre az „akciókamera” fogalmát). Aki tehát be akart lépni ebbe a piaci szegmensbe, annak már az sem volt elég a sikerhez, hogy ugyanazt tudja, mint az említett kaliforniai vállalkozás készülékei – az amerikaiak mindent lehengerlő marketingtevékenysége kvázi ipari szabvány szintre emelte a kis „hősöket” (tipp: a gépek neve magyarul hőst jelent), így aki legalább egyszer labdába akart rúgni, annak valamilyen szinten kompatibilisnek kellett lennie a számtalan kiegészítővel, amit a hősökhöz kapni lehet.

main

Az Olympus TG-Tracker – amint azt már említettem – a korábbi Tough modellekétől eltérő formával jelentkezik: pici, tenyérben elférő, duci kamera lett belőle, ami rendelkezik saját, kihajtható kijelzővel (a konkurencia gépeihez egyes esetben a kijelzőt külön modulként kell megvásárolni), cserélhető optikai előtétekkel, és egy erős (60 lumen), LED-es lámpával, amit álló- és mozgóképkészítéskor is lehet használni.

allsides

Igaz, a beépített kijelző elég kicsi (1,5”), és felbontása sem egetverő (115 200 képpont), de legalább van, és fizikai adottságainak hála keveset fogyaszt. A TG-Tracker 30 méteres mélységig vízálló, -10°C-ig fagyálló (elsősorban az akku miatt „csak” eddig), 100 kg-os terhelésig törésálló, és azt sem veszi zokon, ha legfeljebb 2,1 méteres magasságból leejtenénk. Az igazi tudást viszont a masina belsejében kell keresni: az OM-D gépcsalád első tagjánál, az E-M5-nél lehettünk szemtanúi a gyártó elképesztő hatékonysággal működő, 5-tengelyes képstabilizációs rendszerének, ami most ebbe az apró készülékbe is belekerült! Igen, a TG-Tracker is rendelkezik a szenzormozgatásos stabival, aminek köszönhetően szinte „cövekként álló” videókat készíthetünk. A 4K felbontás is elérhető, mégpedig maximum 30 kép/mp-es képfrissítéssel.

openlcd
Kihajtva kissé törékeny benyomást kelt az LCD, de behajtva ez is elég strapabíró

Az Olympus mérnökei a TG-Tracker megrajzolásakor külön odafigyeltek arra, hogy a készülék kellően hosszú ideig használható legyen egy akkutöltéssel. Külön méréseket nem végeztem, de a nálam töltött másfél hét alatt egyszer sem kellett töltenem a kamerát (oké, egyszer mégis kellett: amikor kibontottam a dobozból..). Igaz, nem volt reggeltől estig bekapcsolva, de sokat videóztam, és a LOG funkció is állandóan be volt kapcsolva, aminek hatására a GPS modul folyamatosan működött. A vezeték nélküli WiFi szolgáltatást is legalább egy órán keresztül nyüstöltem, amikor az Image Share (távvezérlés, képek másolása stb.) és az Image Tracker (nyomkövetés, túra naplózása stb.) alkalmazásokat használtam.

battery
Az Olympus TG-Tracker microSD memóriakártyákkal működik

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...