A SLO filmes fényképezőgép teljes egészében 3D nyomtatással készül

A SLO egy 35 mm-es filmes fényképezőgép, aminek minden egyes alkatrésze – még az objektívje is – 3D nyomtatással készül. A projektet Amos Dudley álmodta meg, és az egész munkafolyamatról blogot is vezetett. A fotómasina részei – filmvezető, filmtekercselők, filmtovábbító fogaskerekek, redőnyzár, optika, filmfiók ajtaja stb. – mind úgy lettek megtervezve, hogy azokat 3D nyomtatással is elő lehessen állítani. Íme:

Dudley az optikát és a rekeszt (a központi rekeszt az optika mögött találjuk) úgy rajzolta meg, hogy azok modulárisak, cserélhetőek legyenek, így egy esetleges váltás esetén nem kell a teljes kamerát újranyomtatni. A váz tetőlemezén még azt is láthatjuk, hogy épp hol tart a film a gépben: négy kockánként fordul egyet az indikátor. A film betöltése után exponálhatunk a két kioldó segítségével: ezeket vagy felváltva használjuk (hagyományos expozíció), vagy mindkettőt egyszerre félig lenyomva hosszú expozíciót hajthatunk végre.

slo1

Az optika lencséi, melyeket a nyomtatás után darabonként 5-6 órás fáradtságos kézimunkával kellett finomra csiszolni, műanyagból készültek. A zársebességet kezünkkel, azaz mozgásunk sebességével állíthatjuk be a szükséges időtartamra, mivel nincs dedikált, pontos vezérlésre lehetőség. Dudley és fotós társa, Roc Chron Fujicolor Superia 400-as filmmel tesztelték a fényképezőgépet, íme, pár képminta:

sample1 sample2 sample3 sample4

A 3D nyomtatással készített kamera inkább csak érdekesség, mintsem igazi, fotózásra alkalmas eszköz. Kétségkívül lehet vele képeket készíteni, de a képminőség és a gép kezelhetősége annyira bazári, hogy szerintem nem éri meg vele hosszasan kínlódni. Aki akarja, az innen letöltheti magának a nyomtatáshoz szükséges fájlokat, és készíthet magának egy hasonló SLO-t. (Forrás: petapixel.com)

slo2 slo3 slo4

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...