Teszt: Canon EOS 5D Mark IV

Menürendszer

A Canon EOS 5D Mark IV menürendszere pontosan ugyanolyan felépítésű és kinézetű, mint az utóbbi évek Canon dSLR vázaié. Összesen hat főoldallal találjuk magunkat szembe, ha belépünk a főmenübe: a fotózást, az autofókuszt, a lejátszást, a beállításokat, az egyedi beállításokat, és a saját menüt.

menu1

Az első pontban a fényképezéshez szorosan kötődő funkciókat és szolgáltatásokat paraméterezhetjük. Itt állíthatjuk be például a képméretet, a formátumot (JPEG/RAW, Dual Pixel RAW), a hangjelzéseket, az érzékenységet, a fehéregyensúlyt, a színteret, a képstílust (aminek egyébként nincs hatása a RAW fájlokra), a zajszűrést, a HDR módot (ahol eldönthetjük, hogy csak a HDR képet, vagy az összes összetevő képet is el kívánjuk-e menteni), a tükör felcsapást (ami működik időzítővel együtt is), az objektív hibáinak korrekcióit, és hasonlókat.

menu2

A második fő oldal az autofókusz rendszerről, és annak részletes beállításairól szól. Alapvetően hatféle, előre definiált AF módot kínál fel a készülék (Case 1-6), ám ezeket a RATE gomb megnyomásával tovább hangolhatjuk igényeinknek megfelelően.

menu3

A harmadik pontban a lejátszással és a RAW hívással kapcsolatos bejegyzéseket találjuk. Itt eldönthetjük, melyik képet kívánjuk védeni a véletlen törlésektől, elforgathatjuk, megvághatjuk fotóinkat, de összeállíthatunk fotókönyvet is. A RAW hívás továbbra is csak az alapvető paraméterek beállítását engedi, a Dual Pixel RAW nyersfájljait csak a fényképezőgéphez mellékelt Canon Digital Photo Professional segítségével konvertálhatjuk JPEG fájlokká (az Adobe ígérete szerint a jövőben majd az Adobe Camera RAW is képes lesz kezelni az EOS 5D Mark IV DPR fájljait).

menu4

A kis franciakulcs piktogram az általános beállítások menüpontját jelöli. Ide a készülék általános jellegű paramétereit zsúfolták a szoftvermérnökök. Megtaláljuk a kártya formázását, a fájlnevek beállítását, az automatikus elforgatást, a készülék automatikus kikapcsolásának idejét, a dátumot és az időt, az akkuról árulkodó információkat, és hasonló adatokat.

menu5

Az ötödik fő oldalra az egyedi beállítások lettek csokorba szedve. Itt a fényképezéssel kapcsolatos funkciók részletesebb beállításait találhatjuk, mint például lépésközöket az expozíciónál, vagy az érzékenységnél, de fellelhető olyan újdonság is, mint mondjuk a záridő-, vagy a rekeszérték-tartomány beállítása.

menu6

Végül a hatodik oldalon a saját magunknak összeállított menü lapját láthatjuk. Ide tetszőleges elemet helyezhetünk, ami a gép menürendszerében megtalálható, így minden egy közös oldalra kerülhet, ami számunkra fontos.

Az EOS 5D Mark IV is rendelkezik gyorsmenüvel, ahová a legfontosabb tételeket mi magunk helyezhetjük be. Ám nem csak a hozzáadás/eltávolítás fölött rendelkezhetünk, hanem az adott tétel méretét is befolyásolhatjuk, így – aszerint, hogy számunkra mi a fontosabb – többféle méretű piktogramokból állhat a saját gyorsmenünk. Fenti videóban a gyorsmenü összeállításának menete látható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...