Téli fotózás -50°C-ban – te kibírnád?

Mélyen a Szibériai tundrában van egy kis falu, Ojmjakon, ami Földünk leghidegebb, még lakott területe. Télen átlagosan (!) -50°C a hőmérséklet, de 1933-ban -67,7°C-ot is mértek! Az Új-Zélandi Amos Chapple elutazott hát oda, hogy fényképekkel dokumentálja az ottani hétköznapokat. Nem meglepő módon még az ottani lakosság is a lehető legkevesebb időt tölti kint a szabadban, mert a számunkra elképzelhetetlen hideg percek alatt fagyást okozhat a nem megfelelően védett testrészeken. „Csak egy vékony nadrág volt rajtam, amikor először kiléptem a -47°C-os hidegbe. Úgy éreztem, mintha a hideg jegyes kézként ragadná meg a lábaimat. Annyira hideg volt, hogy időnként a nyál megfagyott a számba, és jeges tüskeként szurkálta szét az ajkaimat. A fényképezőgépem és az objektív sem kedvelte a hideget: volt, hogy úgy befagyott a fókuszgyűrű, hogy azt nem lehetett tovább mozgatni.” – mondta Chapple.

amoschapple1

Az ottaniak étkezései túlnyomórészt húsételekből állnak, mivel zöldség, gyümölcs a fagyos talajban soha nem terem meg. A méteres mélységig beton keményre fagyott talaj miatt a csatornavezetékek is hajlamosak a befagyásra, így a vécéket inkább pottyantósra, a házak kertjeibe építik. Az Ojmjakonban közlekedő autók motorjait járva kell hagyni, ha megállnak velük, vagy fűtött garázsba kell leparkolni, különben soha többé nem indulnának el a zord télben. Aki oda indulna fotós túrára, annak nem csak saját magát, hanem a fényképezőgépét, objektívjét, de főleg az akkumulátort kell melegen tartania, különben pillanatok alatt véget érhet egy-egy fotózás. (Forrás: mymodernmet.com)

Husky-eyed local girl returning home from university. While the majority of the city's population are indigenous Yakutian, many ethnic Russians and Ukrainians moved to Yakutsk in soviet times, lured by high wages for working in the harsh climate.

amoschapple3 amoschapple4 amoschapple6

Na ő aztán kemény csávó!

amoschapple7

Mikor jön már a busz?

amoschapple8

Sportcipő??

amoschapple9

Meseszép környék télimádóknak

99-357438-000001 IS_55213878 amoschapple12

Azt hiszem, megvárnám reggelig a pisilést..

Frost-encrusted house in the city centre.

99-357438-000016

Pár centis mélységbe is csak markológéppel lehet leásni

amoschapple17

Leállt a motor? Akkor annyi!

amoschapple18

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.