Panasonic DMC-FZ2000 bemutató: fényképezőgép vagy videokamera?

Videofelvétel, értékelés

A Panasonic DMC-FZ2000 számtalan remek – és már a többi új Panasonic fényképezőgépből megszokott – szolgáltatás és funkció melletti legfőbb erénye egyértelműen a csúcsra felhúzott videós tudás, ami a jóval drágább videokamerákat is szégyenbe hozza. Íme, pár kedvcsináló fogalom: választható szűrők tömkelege, lassú/gyors képkocka rögzítés felvételkor, „Dolly Zoom”, 4K élő vágás, rövidfilm, választható expozíciós mód (P, A, S, M), 2-120 fps képfrissítési frekvencia lassított/gyorsított videókhoz, vízszintes felvétel, diffrakció-kompenzáció, feketeszint, fényerő tartomány (0-255, 16-235, 16-255), stabilizátor, időkód, HDMI felvételi kimenet (4:2:2 @ 8-bit vagy 4:2:2 @ 10-bit), vibrálás-csökkentés, mikrofon jelszintjének kijelzése, mikrofon jelszintjének beállítása, mikrofon jelszintjének határolása, szélzajcsökkentés, zoom mikrofon, színes sávok (SMPTE, EBU, ARIB), beépített ND szűrő három fokozattal stb.

A módválasztó tárcsán dedikált videofelvételi pozíciót is találunk – nyilván az összes módban lehet kezdeményezni a mozgóképek felvételét, ám ebben a dedikált módban lehet csak igazán „ereszd el a hajamat” játszani a géppel. A Panasonic DMC-FZ2000 MOV és MP4 formátumban képes felvenni (van AVCHD is), ahol az MP4 egy alváltozata is kiválasztható: MP4 LPCM. Ebben a módban a hanganyag tökéletes minőségű marad, de cserébe több helyet igényel a memóriakártyán. A Full HD felbontás mellett választható a 4K is, ahol a hagyományos UHD (3840 x 2160 pixel) mellett a DCI Cinema is opció (4096 x 2160 pixel). Azonban mindkét esetben számolni kell azzal, hogy a készülék képkivágást alkalmaz, azaz elveszítjük a nagylátószöget: 24 mm-ből 36 mm lesz, 480 mm-ből 720 mm, azaz minden gyútáv megmásfélszereződik.

moviecrop

Full HD-ban IPB képtömörítés helyett választható az ALL-Intra; a legkisebb adatsűrűség 50 Mbps, míg a legnagyobb 200 Mbps. Full HD, azaz 1920 x 1080 pixeles képmérethez 23,98, 24, 25, 29,97, 50, 59,94 képfrissítési frekvenciát választhatunk normál felvételi módban. Ez a frekvencia egészen 120 kép/mp-ig növelhető lassított/gyorsított videók esetében, ahol a visszajátszás 25 kép/mp-en történik (opcióként dönthetünk 23,98, 24, vagy 29,97 kép/mp mellett is). Akinek ez sok lenne, mármint a túl vaskos adatfolyam, az még mindig dönthet az AVCHD mellett, ahol Full HD-ban egészen 17 Mbps-ig le lehet vinni a bitsűrűséget. HD felbontást már csak MP4 formátumban lehet választani (10 Mbps @ 25 fps).

A gyorsított felvételt 2-28 fps közötti értékekre állíthatjuk be, míg a lassítottakat 27-120 fps közé paraméterezhetjük. A lassított/gyorsított felvételi mód csakis Full HD képméretben érhető el. Érdekesség: ha a menüben engedélyezzük a lassú/gyors opciót, akkor felvétel közben is változtatható a képfrissítési frekvencia az optika tubusának oldalán található Fn1 és Fn2 gombokkal (ugrás kétszeres és feles sebesség között).

Egy igazi csemege a „Dolly Zoom”, aminek hatása drámai: úgy változtathatjuk meg a téma összenyomását, kinyújtását, hogy közben az alanyunk mérete nem változik. A szolgáltatás közben csupán „célra” kell tartanunk (ebben nagy segítség a képstabilizátor, ha épp nincs kéznél sínrendszer, amin előre/hátra mozgathatjuk a kamerát), miközben az alanyhoz közelebb, vagy távolabb mozgatjuk a kamerát. A legjobban az alábbi videó mutatja be ezt a hatást:

Az igazi arcpirító tulajdonsága a Panasonic DMC-FZ2000-nek, hogy képes 10-bites 4:2:2 szín-mintavételezési eljárásra, igaz, csak HDMI-n keresztül, külső felvevőre. A fényképezőgépbe helyezett memóriakártyára a 8-bites 4:2:2 a csúcs. Ha egyszerre szeretnénk memóriakártyára és külső felvevőre is jelet küldeni, akkor következő felállásra számíthatunk: HDMI-n kifelé 4:2:2 8-bit, SD-re 4:2:0 mehet szimultán. Az már szinte természetes, hogy eközben a megfelelő időkód is együtt megy a jellel..

Azok is fellélegezhetnek, akik az utómunka során szeretik átszínezni a videókat: az FZ2000 fotóstílusai között megtalálható a Cinelike Gamma D és V beállítási lehetőség. Extraként megvásárolhatjuk a Panasonic-tól a V-Log L támogatást is. És akkor kanyarodjunk rá a beépített optikai ND szűrőre:

Ezzel a szolgáltatással akár verőfényes napsütésben is használhatjuk a legtágabb rekeszértékeket, ha épp kis mélységélességre vágynánk. Akár 6 FÉ-t is képes levágni a szűrő.

Természetesen megmaradt a korábbi masinákból megkedvelt funkció is, mármint a 4K élő vágás, ahol tág határok között mozogva paraméterezhetjük a Full HD felbontású kép mozgását (svenkelés, zoomolás). Íme, egy példa a gyerekszobából:

Kíváncsi voltam arra, hogy vajon az 1”-os szenzor kiolvasása mennyire gyors, azaz mennyire látható majd dülöngélés a témán svenkeléskor. Értelemszerűen Full HD-ban 25 fps és 4K-ban szintén 25 fps alatt volt látható nagyobb mértékű jello; 50 fps-sel már kevésbé hajlongtak a tárgyak. Íme, a képek:

4kjello

4K @ 25 fps jello

fhdjello25fps

Full HD @ 25 fps

fhdjello50fps

Full HD @ 50 fps

A zoom mikrofon hatása nagyon hasznos tud lenni, ha például a hátsó sorokból kell egy rendezvényt videóra vennünk. A mikrofon jelét a készülék automatikusan erősíti, ahogyan zoomolunk, de a hatás nem merül ki a hangosításban, ugyanis tényleg jobban hallani a történéseket a funkció által.

Értékelés

A Panasonic DMC-FZ2000 bruttó 390 000,- Ft környékén vásárolható meg. Ez az összeg első olvasatra nem kevés, de ha figyelembe vesszük azokat az értékeket, amiket a masina felsorakoztat, akkor máris nagyon jó ár/érték arányt kapunk. Csupán pár fontosabb szolgáltatást említenék a készülék tarsolyából: gyors, néma és pontos DfD AF rendszer (ezt már a GH4-ből és az utána kiadott MILC fényképezőgépekből ismerjük), stabilizált, ekvivalens 24-480 mm gyújtótávolságú, 2.8-4.5 kezdő F-értékű objektív, nagyon jó elektronikus kereső (gyors képfrissítés, sötétben minimálisan lassul a képváltás, enyhe világossági zaj jelenik meg), beépített ND szűrő, eszement videós tudás, ami már önmagában megszolgálja a fotómasina árát.

endimage

A Panasonic DMC-FZ2000 egy a dSLR vázakra emlékeztető külsőbe bújtatott bridge gép, aminek kézre álló markolata van. Számtalan, szabadon kiosztható funkciógomb, két paramétertárcsa, és a tubuson található két vezérlőgyűrű tökéletes kezelőfelületet alkotnak. Bár a szolgáltatásokat elnézve elsősorban a videózás szerelmeseinek ajánlható a készülék, a fotózás területén sincs szégyellnivalója. Annak ellenére, hogy a RAW fájlokat még nem tudtam feldolgozni, már most – lazán – megérdemli az FZ2000 a „Kedvenc” érmet!

kedvenc

Panasonic DMC-FZ2000

A Panasonic DMC-FZ2000 fényképezőgépet a Panasonic Magyarországi képviseletétől kaptam tesztre. Az FZ2000 részletes műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...