A fotózás-függőség veszélyei

Nagyon veszélyes a fotózás. Habár, ha csak hébe-hóba egy-egy képet megszerkesztesz és épphogy elfogadható eredményekre teszel szert, akkor még nem alakulhat ki a függőség. Azonban..

..megvetted az első tükörreflexes fényképezőgépedet. És hozzá egy olcsó ötvenest. Majd elkezdtél játszani a kis mélységélességgel. Majd kellett egy állvány is. És egy extra akku. És memóriakártyák. És egy zoomobjektív. És egy távkioldó. Ja, meg egy vaku.

1

Aztán kipróbáltad az egyik haverod középkategóriás dSLR gépét. Erre te is vettél egy középkategóriás vázat. Majd egy ultra nagylátószögű zoomobit, egy maréknyi nagy fényerejű fixet, és egy 70-200 mm F2.8-at. Megízlelted az olcsó fixekkel a kis mélységélességet, majd beszereztél a középkategóriás fixekből és most már birtokodban van pár drága fix gyújtótávolságú objektív is. Drágább, profibb állványt vettél. Immár több vakud is van, melyeket kiegészítetted ernyőkkel, szoft boxokkal. Nyolc akkud van és egy tárcányi memóriakártyád.

2

Nagyobb fájlokkal dolgozol, tehát egy gyorsabb számítógépre lesz szükséged. SSD is kell, meg sok RAM, és több külső meghajtó sem árt. RAID tornyokkal is szemezgetsz. Régi monitorod helyén egy 27”-os, tág színterű modell figyel. Égető szükséged van egy Adobe CC előfizetésre. És más alkalmazásokkal is kísérletezgetsz. Veszel pár Lightroom presetet. Szükséged van egy weboldalra, így előfizetsz a SmugMugra. Gondolnod kell a mentésre is, ezért több meghajtót vásárolsz. Beszerzed a szükséges másolatkészítő szoftvereket is. Előfizetsz a Backblaze-re. Eljátszadozol egy 12 merevlemezes hálózati adattároló egységgel. Felmerül benned, hogy gyorsabban dolgozhatnál egy Wacom rajztáblával, ezért beszerzel egy kisebb méretűt. Hetekkel később már egy közepes vagy egy nagy méretűn agyalsz. Végül azon kapod magad, hogy már egy extra nagyméretű Cintiq rajztáblán jár az eszed.

3

Időközben a fotós táskák mesterfokú ismerője lettél, és többféléből van nálad otthon. Van egy mókás, hétköznapi darabod, amibe befér egy fényképezőgép és két objektív. Van egy klasszikus Domke F-2 táskád, van egy nagy gurulótáskád, amit a nagyobb melókhoz, illetve utazásokhoz használsz. Van egy hátizsákod túrázáshoz, egy válltáskád az alap szettedhez és a notebookodhoz. Van ezeken kívül egy táskád, amiben a háromlábat hordod. A LED lámpáidhoz is van táskád, de a háttereidnek és a hangfelvevő cuccaidnak is jut egy-egy táska, koffer. Persze, a különféle kábelek és kiegészítők sem sportszatyorban laknak. A hámok, pántok szakértője is te vagy. Tucatnyit kipróbáltál már. Manapság már kizárólag a Peak Design Slide hámjait használod.

Törzsvendége vagy zártkörű és Facebook csoportoknak. Az eladott és elcserélt cumók mennyisége nyomasztóvá vált. Évente legalább kétszer elhatározod, hogy eladsz mindent és egy másik rendszert veszel. Az őrült haverod már eladta autóját, hogy Leicára válthasson. Azt hitted, megőrült, de már nem is vagyon olyan biztos ebben.

Elszaladt a ló. Miután több ostoba és hasztalan kiegészítőt kipróbáltál, a MagMod kellékeivel használod vakuidat, és beszerezted az összes kiegészítőt és gél szűrőt hozzájuk. Tárcákban és kis tokokban tárolod akkuidat és memóriakártyáidat. Hegyekben áll nálad az újratölthető AA és AAA méretű akku. Kipróbáltad az összes márkát és típust, de mostantól már csak a fekete Eneloopokat fogod használni. Hat töltőd van ezekhez és négy a fényképezőgépbe való akkuidhoz.

És akkor ezek után felmerült benned, hogy a nagy dSLR rendszered kissé nehéz(kes), főleg személyes és családi fotózásokhoz. Elkezdesz szemezgetni a tükör nélküli rendszerkompaktokkal. Bele is zúgsz. Veszel egyet. Már van is hozzá három fix objektíved; új memóriakártyákat, akkukat és töltőket, és vezetékeket, és markolatokat, és pántokat, és táskákat is vettél. Két, egymástól teljesen eltérő fényképezőgép rendszered van. Veszel Pocket Wizard kioldókat, mert a vakuid nem működnek különben az új cuccal.

4

Elmerengsz azon, mi lenne, ha stúdióvakukat vennél. Egy újabb nyúlüreg.. Veszel egy GoPro kalandkamerát, kiegészítőket az okostelódhoz, és pár más, kísérletezős vackot. Elkezded belevájni magad a drónok lelkébe.

Mostanra már 7-9 milliót költöttél. Talán tízet is.

De sosem vagy elégedett, mert látsz egy kis zajt magas ISO értékek mellett a képen, ha kiemeled a bebukott részeket. A pletykák olvasása során elkezdesz vágyakozni az új gép után. Miután megérkezik az állítólag jobb szenzorral szerelt gép, csalódott vagy.

Az egyik haverod stúdiójában lógsz. Kipróbálod a Hasselblad rendszerét. A középformátumot. Szemed csillogni kezd. Megrázod magad, drága. Talán majd egyszer..

Az időd nagy részét szerkesztéssel és tervezgetéssel töltöd. Kísérletezgetsz tájfotózással, portrézással, családi fotózással, esküvőzéssel, újszülötteket is lencsevégre kapsz, divatfotózol, csendéleteket örökítesz meg és belekóstolsz a HDR-be is. De nem hagyod ki az állatfotót, az autók fotózását, és a makrózást sem. Sőt, terhes nőket is a stúdióba invitálsz. Minden alkalommal egyre több és több fotós cuccra van szükséged, egyre többet és többet tanulsz, új szerkesztési technikákat sajátítasz el. Nyomtatsz, fotós könyveket állítasz össze és vászonnyomatokat is készítesz. Más fotósokkal elbeszélgetsz arról, mennyire más érzés fotóidat kinyomtatva látni. Lehet, hogy rendezni kéne egy kiállítást?

5

Egy kis időre félreteszed a teljes digitális fotós felszerelésedet, beszerzel egy filmes távmérőst, hozzá pár fix objektívet, tonnányi filmet, és kizárólag filmre dolgozol. Fürdőszobádból sötétkamra lesz. Az összes híres, nagy legenda munkásságát tanulmányozni kezded. Elkezded az utcai fotózást. Beszkenneled a képeket, és jobb lapolvasók után nézel. Végül belátod, hogy iszonyatos költségekkel jár ez az egész móka, és újra beleszeretsz digitális gépeidbe.

Eljutsz arra a pontra, amikor már nem akarsz vinni magaddal fényképezőgépet a családi eseményekre, mert egyszerűen csak ott akarsz lenni, és élvezni akarod az estét, és nem te akarsz az lenni, aki csak kattog egész nap a géppel. Egyszerre vagy megszállott és kiábrándult.

Egyszer csak készítesz egy remek fotót, és ezt felismered szerkesztés közben. Ez lett idén a legjobb műved. Fel vagy dobva. Megosztod másokkal. Az emberek imádják. Megkapod a rajongást. Jól érzed magad, tele vagy energiával. Belegondolsz, hogy mennyi időt és pénzt öltél a fotózásba, de minden fillérért megérte, mert bármikor fényképezhetsz, klassz portfóliód van, rengeteg családi albumot készítettél és értékes pillanatokat örökítettél meg.

Aztán észreveszel egy kis zajt, amikor kiemeled a kép bebukott részeit.. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...