Ez történik egy fényképezőgéppel rakétaindításkor

A 16 éves John Kraus nagyon szerencsés srác. Neki ugyanis van arra engedélye, hogy a nagy űrrakéták indításakor közvetlen közelből is fotózhassa az eseményt. Mennyire közelről? Nos, a fényképezőgép körülbelül 40-45 méterre van a kilövőállomástól, ami annyira közel van, hogy csak az állvány és a rászerelt fotómasina lehet jelen, ha megtörtént a visszaszámlálás. A hatalmas rakéták iszonyatos robajjal indulnak az ég felé, és még ilyen távolságból is gyakran kárt okoznak az őket megörökítő fotós felszerelésben. Nem csoda, hogy Kraus a lehető legjobb ár/érték arányú géppel dolgozik, ami az ő esetében egy Nikon D3300-as vázból és egy 18-55 mm-es kitobjektívből áll.

Kép forrása: John Kraus, imgur.com

A fényképezőgépet és az objektívet egyszerű nejlonzacskókkal védi az időjárás viszontagságaitól. Az állványt erős sátorcövekekkel rögzíti a talajhoz, hogy a légnyomás és a szél ne borítsa fel a rendszert. Az objektív fókuszát és zoomját szigetelőszalaggal fixálja, hogy a vibráció ne mozdítsa ki azokat az előzőleg gondosan beállított értékekről. Az éjszakai fellövéseknél két-három kézmelegítőt szokott az objektív alá gumizni (befőttes gumival), hogy az üvegek ne párásodjanak be. A gép kioldását egy Vela Pop hangkioldóval végzi automatizálva.

Kép forrása: John Kraus, imgur.com

Nos, induláskor a rakéta olyan hőt és nyomást áraszt szét, hogy a nejlonzacskók gyakran át- és ráégnek a fényképezőgépre, a nagy sebességgel szálló porszemcsék pedig az objektív frontlencséjének csapódva okoznak kisebb-nagyobb kárt. Szerencsés esetben egy alapos tisztítás után a szett újra használható, de megesik, hogy az objektív menthetetlenül sérül. Nyilván ezért nem a több százezer forintos lencserendszerekkel áll neki senki rakétaindítást fényképezni. S hogy miért nem védi akkor a frontlencsét mondjuk egy védőszűrővel? Mert az szellemképeket, becsillanást és párásodást okozna.

Fotó forrása: John Kraus

S hogy mindez megéri-e? Igen, ugyanis a készült képek elég ütősek! John Kraus felvételeit megtaláljátok weboldalán, vagy az Instagramján, illetve az imguron. (Forrás: reddit.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...