Bemutató: ügyes gépcipelő kiegészítők a Peak Design boszorkánykonyhájából

Karácsonyra új fényképezőgépet hozott a Jézus? Gyakran kirándulsz és viszed magaddal a fotós felszerelést? Szinte végig a nyakadban hordod a fotómasinát? Eleged van a gyári gagyi nyakpántokból? Akkor a Peak Design termékei pont neked lettek kitalálva! Valljuk be, a gyártók általában igen szűkmarkúan mérik az extrákat, amiket a vázhoz csomagolnak: a legtöbb esetben egy töltő, egy akku, egy USB kábel, valami ócska, raktáron ragadt videó kábel, és – persze – az elhagyhatatlan nyakpánt figyel a dobozban. Szerintem a nyakpántot is csak azért adják a géphez, mert nagy, színes betűkkel rá lehet írni a márkanevet és a készülék típusát, azaz ingyenes reklámfelületként szolgál. Mindig vannak kivételek, de általában a fényképezőgéphez adott pánt nem épp a legjobb minőségű. Túl keskeny, ezért vág, szúrós az anyaga, s hosszabb viselet esetén garantáltan megfájdul tőle a fotós nyaka.

Rövid bemutatómban három olyan megoldást fogok nektek megmutatni a Peak Design műhelyéből, amivel kiváltható például a gyári „nyakmadzag”, illetve amivel kényelmesen, gyorsan hozzáférhető módon lehet viselni a fényképezőgépet. Az első a SlideLITE (SLL-1), ami egy nyak- és vállpánt helyettesítő termék. Anyaga puha, selymes hatású, a pánt elég széles ahhoz, hogy ne vágja a nyakat, de kellően keskeny, hogy ne legyen zavaró. Hosszát két műanyag szorítóval lehet beállítani, ami főleg akkor praktikus, ha vállpántként akarjuk használni.

Mindkét szorítón egy kis fém fogantyút helyezett el a gyártó, így a hosszúság állítása pillanatok alatt és kényelmesen végezhető. Ez a kis fül nagymértékben megkönnyíti a műveletet! Gyárilag jár hozzá négy darab gyorsfelfogató (bepattintós), és egy ARCA kompatibilis cseretalp, aminek négy sarkában olyan furatot találunk, ahová ezeket a gyorsfelfogatókat rögzíteni lehet.

Ezek a bepattintós felfogató fülek biztonságos, ugyanakkor gyorsan oldható kötést alkotnak a fényképezőgép és a pánt között: ha le akarjuk venni a gépet a hámról, nem kell a kifűzéssel hosszasan bajlódni, egyszerűen csak nyomjuk be a kis kör alakú műanyag lapot, és máris szabaddá vált a fotómasina! A visszapattintás pedig még könnyebb: felülről csúsztassuk be a kör alakú részt a fül vájatába, és húzzuk lefelé egészen addig, míg a határozott kattanást nem halljuk. A SlideLITE kifejezetten a cserélhető objektíves rendszerkompaktokhoz lett tervezve, s rendelkezik a nagyobb Peak Design Slide összes praktikumával, attól csupán vékonyabb: mindössze 32 mm széles a heveder. Természetesen a SlideLITE belső párnázással is el van látva, és a pánt egyik oldala sima, így siklik a ruházaton, míg a másik oldal jól tapadó, biztosan nem csúszik el.

A Peak Design másik érdekes elképzelése a „Capture”, aminek közreműködésével fényképezőgépünket például nadrágunk övéhez, hátizsákunk vállpántjához csatlakoztathatjuk. A Capture tulajdonképpen két részből áll: az egyik a „bázis”, amit az övre kell csíptetni, a másik egy szintén ARCA kompatibilis cseretalp.

A bázis felfogatása következőképp történik: oldjuk mindkét nagy, fekete fejű csavart, majd hajtsuk ki a Capture felső részét. Bújtassuk az öv alá az alsó részét, majd hajtsuk vissza a felső egységet, és húzzuk meg a két csavart.

A Capture úgy van kialakítva, hogy a vékony, keskeny női övektől egészen a hátizsákok széles, vaskos vállpántjaihoz is tud igazodni, tehát szinte bármilyen hevederre, hámra felfogatható. A cseretalpat csavarozzuk rá a fényképezőgép állványmenetére, majd csúsztassuk be egy határozott mozdulattal a Capture övre csatolt részébe. Ha apró mozgást tapasztalnánk a rendszerben, akkor a Capture harmadik, fekete fejű csavarjával állítsuk be a holtjátékot minimális szintre. Ügyeljünk arra, hogy a cseretalp ne szoruljon meg a bázis egységben, mert az lassítja, vagy akár akadályozhatja a fényképezőgép becsúsztatását. A bepattintott gépet a piros gomb benyomásával tudjuk kihúzni a Capure-ből. Ez a gomb természetesen védve van a véletlenszerű kioldásoktól: ha 90 fokban elfordítjuk, akkor nem nyomható be.

A Peak Design ezt a felfogató rendszert is a kisebb, könnyebb fényképezőgépekhez ajánlja, de aki kellően mazochista, az akár egy „nagy vasat” is rábízhat, mert az anyag elbírja, legfeljebb fájni fog a viselése (ilyen célokra külön kiegészítő vásárolható meg a Peak Designtól).. Érdekesség: a Capture alján állványmenetet találunk, tehát a teljes szettet tripodra, monopodra is felcsavarhatjuk!

A harmadik, és jelenlegi cikkem egyben utolsó szereplője a Peak Design CaptureLENS (CL-C-1) terméke, ami gyakorlatilag – amint azt neve is sugallja – megegyezik a Capture-rel. Azonban van egy fontos különbség: a CaptureLENS nem fényképezőgép, hanem két objektív (többféle foglalattal kapható, nálam a Canon EF végű járt) felfogatására használható.

Ennél a terméknél is megtaláljuk a Capture bázis részét, amit övre, pántra, hámra, hevederre lehet felfogatni, de a cseretalp helyett egy olyan alkatrészt kapunk, aminek mindkét oldala egy-egy objektív felfogatására van kialakítva.

Ezt a részt körbe lehet forgatni, tehát még kényelmesebb a használata, hiszen azt az optikát forgathatjuk felfelé, amit épp le szeretnénk venni róla. Ehhez csupán húzzuk el testünktől, s közben forgassunk rajta.

Mindkét objektívet külön retesz rögzíti (piros gomb a képeken), amit nyomva kell tartani, míg kicsavarjuk a foglalatból a lencserendszert. A művelet ugyanaz, mintha vázról vennénk le az objektívet. A teljes mozdulatsor, tehát az objektívcsere, egy kézzel végrehajtható, ami munka közben (pl. fotóriportereknek egy embertömeg kellős közepén) óriási segítség!

Az óriási ötlet a Peak Design rendszere mögött, hogy minden termék használható egymással, tehát a CaptureLENS sem csak övre, hámra, pántra felfogatva használható, hanem például a SlideLITE-tal együtt is.

A Peak Design termékeit itthon a Tripont Foto Video Kft. forgalmazza, s webshopjukban a legtöbb termék raktárról azonnal meg is vásárolható. A SlideLITE bruttó 19 190 forintért, a CaptureLENS bruttó 34 900 forintért, míg a Capture bruttó 22 900 forintért szerezhető be.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • zsoca

  Nekem megvan az övre rakható Capture kamera tartó, ami ötletnek nagyon jó, viszont gyakorlatilag használhatatlan a full frame dslr gépekhez, amiknek azért már van egy kis súlyuk is, nem beszélve arról ha egy 24-70-es zoom is van rajta.
  Kapható még hozzá egy szintén övre rakható vászonba burkolt vékony fém lapka, ami azt hivatott megoldani ha nehezebb kamerával, illetve nagyobb objektívvel vagyunk felszerelve megtámassza azt, de mivel ennek az anyaga is elhajlik nagyon könnyen, így már 2:0 az állás, nem beszélve arról, hogy nem árt a legvastagabb marhabőr övet előhalászni a szekrény mélyéről mert befőttes gumi módjára elhajlik övünk pillanatok alatt. Játéknak jó, vagy pehely könnyű kis kompaktokhoz esetleg belépő szintű dslr-ekhez.
  Soha nem értettem, hogy ilyen mérnökökből álló csapat hogy tud ilyent tervezni majd kivitelezni óriási marketing videókkal spékelve, amit aztán egy laikus is fél óra alatt letesztelve legszívesebben kukázna..

  • mlzphoto

   de hát azt épp ezért milcekhez és kompaktokhoz tervezték, illetve pici dslr vázakhoz!

   • zsoca

    így utólag nálam is világossá vált, bár a termék honlapján megtalálható rendes dslr vázas(7D) zoomos objektívvel is a reklámban, ami megtévesztő is egyben, természetesen megvettem, de max hátizsák pántjára lehet feltenni a “nehezebb” gépeket azt is mérsékelt mozgás mellett mert könnyen kényelmetlenné válik..

  • lesgolla

   nekem valahogy sosem tetszett ez a megoldas, pont azert amit irsz, meg hogy celozgatni kell a belehelyezesnel. igy inkabb egy spider holstert. ez is nehez de mivel szabadon log rajta a cucc igy nem huzza el. mas kerdes hogy arany aron megy igy inkabb kinai klont vettem (1/3 aron kettot), ami nem tud annyit mint az eredeti. van muanyag verzioja az konnyebb min a fem, de a tarto reszen femezve van, el biztos nem torik csak bumszlibb min a fem.