Ez a fényképezőgép 32 000 darab szívószálból készült

Keresel valami mókás elfoglaltságot a hétvégére? Akkor lehet, hogy ezt a csináld magad projektet neked találták ki! Igaz, kissé macerás lehet 32 000 szívószálat beszerezni és összerakni; csak egy fadoboz kell hozzá és máris kész a fényképezőgép! Michael Farrell és Cliff Haynes együttműködése szülte a „Straw Camera” (Szívószál Fényképezőgép) eszközt, aminek az évek során már több verziója is napvilágot látott. Ezen a weboldalon megmutatják (részben), hogyan készül a kvázi lyukkameraként működő varázsdoboz, de részletes műszaki leírást nem találtam hozzá – kár.

Kép forrása: strawcamera.com

Az út a mostani, „tökéletes” kameráig azonban rögös és egyenetlen volt. Az első változathoz például 10”-os (azaz 25 centis) szívószálakat használtak, ahol a rekeszérték körülbelül F127 volt szálanként. A páros csendéleteket fényképezett vele, de az eredmény frusztráló volt. A szálak elmozdultak, s idővel zömültek, így többet kellett beépíteni a dobozba belőlük – a keletkezett képek sosem voltak „kiszámíthatóak”, a kamerának egyedi képvilága, jellemvonása volt. A későbbi változatokba ezért már egy sokkal kiszámíthatóbb viselkedésű, könnyebben feldolgozható hullámos műanyag lapokat építettek a szívószálak helyett. Új gép, új világ: a páros felhagyott a csendéletek megörökítésével, áttértek inkább a portrézásra, ahol a szívószál kamera teljesen egyedi jellemvonást adott az arcképeknek.

Kép forrása: strawcamera.com

Farrell és Haynes műveit Londonban lehet megcsodálni a Slade Research Centre kutatóközpontban, ami a Londoni University College-ban található. A kiállítás február 16-19 között, naponta 12.00-től 17.00-ig látogatható, ha tehát épp arra jársz, ugorj be. A két művész egy könyvet is kiadott, amit a blurb.co.uk oldalon keresztül lehet megrendelni. (Forrás: dpreview.com)

Kép forrása: strawcamera.com

Kép forrása: strawcamera.com

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.