A ragadozók látását utánozzák 3D nyomtatással készült mikrolencsék

A Stuttgarti Egyetem kutatócsoportja különleges, többkomponensű mikrolencséket nyomtatott egy CMOS szenzor felületére. A 3D nyomtatás során ultrarövid impulzusú lézeres technológiát alkalmaztak. Az eljárás olyan képalkotó rendszert eredményezett, amely hasonló a ragadozók látásához: a kép közepe különösen éles, nagy részletgazdagságú.

Kép forrása: uni-stuttgart.de

A munkafolyamat során először a már meglévő színszűrő és mikrolencse rétegeket kellett eltávolítani a CMOS képérzékelő felületéről, majd csak ezután lehetett elkezdeni a csoportonként négy, egymástól eltérő karakterisztikájú, speciális mikrolencsékből álló csoportok „felnyomtatását”. A kis optikai elemek full frame rendszerre számítva 31, 38, 60 és 123 mm-es gyújtótávolságot kínálnak, azaz látószögük 70, 60, 40 és 20 fokos. A teljes rendszer együttesen körülbelül 70°-os látómezővel rendelkezik, ahol a legélesebb, legnagyobb felbontású pont középre esik.

Kép forrása: uni-stuttgart.de

Az egyes optikai csoportok felülete 300 x 300 mikrométer, míg magasságuk 200 mikrométer. Ennek az igazán apró méretnek köszönhetően nagyon kicsi kamerákat lehet építeni, melyeket akár endoszkópokban, vagy biztonsági kamerákban, drónokban is be lehetne vetni. A csapat már a rendszer fejlesztésén gondolkozik, így a jövőben antireflexiós bevonattal lehetne ellátni a lencséket, vagy a mostani dublettek helyett akár hármaslencséket is nyomtathatnának. Ez utóbbiak segítségével a különféle optikai aberrációkat lehetne korrigálni. Akit érdekel a tudományos publikáció, az a „3D-printed eagle eye” (avagy 3D nyomtatással készült sasszem) címszó alatt elolvashatja azt ide kattintva. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...