Bemutató: Panasonic DC-GH5

Menürendszer

Első pillantásra a Panasonic DC-GH5-nek is a szokásos, a Panasonic fényképezőgépeire jellemző menürendszere van. Azonban ha mélyebbre ásunk a rendszerben, akkor bújnak elő az újítások. A GH5 menüje hat fő területre van felosztva: az első a felvétel, a második a mozgókép, a harmadik az egyéni (beállítások), a negyedik a beállítás(ok), az ötödik a saját menü, míg a hatodik a lejátszás oldala.

Az első két oldalhoz nem nagyon fűznék hozzá semmit, hiszen eléggé egyértelmű, hogy miket találunk ezeken. A harmadik oldal már érdekesebb, itt láthatjuk az újításokat:

Korábbi Pana gépeknél az egyéni beállítások oldala elég hosszú, és összeszedetlen, helyenként nem túl logikus felépítésű. A GH5 esetében azonban rendszerezve lettek az itteni bejegyzések. Ez a főoldal például újabb oldalakra lett osztva (korábban ömlesztve voltak a paraméterek), melyek név szerint az expozíció, a fókusz/zár kioldása, a (kezelőszervek) használat(a), a monitor/kijelző, illetve az objektív/egyéb.

A negyedik oldal szintén nem túl érdekes, ugyanolyan, mint például a GH4-nél, viszont az ötödik oldalon, a saját menü oldalán, azokat a pontokat találhatjuk, amiket saját magunk helyeztünk el ide. A Panasonic bőkezűen adja a helyet, nincs lekorlátozva az elhelyezhető elemek száma öt-hat darabban (mint más gyártónál), hanem akár több oldalon keresztül is pakolhatjuk a különféle bejegyzéseket a gép teljes menüjéből összeválogatva. Nyilván saját érdekünk, hogy csak a legfontosabbak kerüljenek ide, hiszen a gyors elérés a lényeg.

Az utolsó, azaz hatodik oldalon a képlejátszással kapcsolatos menübejegyzések találhatóak, többek között a RAW feldolgozás (alapszintű), a retusálás, vagy a 6K/4K fotók okosságai.

Természetesen a GH5-nek is van szerkeszthető gyorsmenüje, legalábbis erre utal a „Fn2” gomb alatti „Q.MENU” felirat, ám ezt sehogy sem sikerült előcsalogatnom, ami valószínűleg a béta firmware-nek köszönhető. Sebaj, van összegző oldal is, amit a „DISP” gomb nyomkodásával lehet előhívni. Ha az érintésérzékenység be van kapcsolva a menüben, akkor ezen az oldalon egy érintéssel érhetőek el a legfontosabb paraméterek.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...