Ritka, színes fényképek a Második Világháborúból

Bár az első színes fényképet már több mint 150 évvel ezelőtt készítették el, a Második Világháború ideje alatt mégis nagyon kevés színes felvétel készült. No, nem azért, mert nem tudtak volna színes filmre fotózni, hanem azért, mert a háború felemésztett minden jószágot – az ínséges évek alatt az emberek inkább nem a költséges színes filmekre költötték/cserélték maradék pénzüket, vagyontárgyaikat. Ezért is különösen nagy történelmi érték az a pár ezer fotó, ami valódi, az akkori korszak színeiben mutatja meg a három generációval ezelőtti életet és a háborút. A „The Second World War in Colour” (A Második Világháború Színesben) című könyvet az Imperial War Museums (IWM) állította össze, amiben számos olyan fotó jelent meg, amit az elmúlt 70 évben csak most láthatunk először.

A háború ideje alatt az információügyi minisztérium szabályozta Angliában a fényképek sorsát, így azt is, melyik juthatott el a sajtóhoz. 1942 és 1945 között összesen 3000 színes fényképre tette rá a kezét a minisztérium, így azok a kartotékba kerültek. Később, 1949-ben ebből a gyűjteményből kerültek át az IWM archívumába a képek. Íme pár fénykép, ami a múzeum kiadványában is megtalálható:

Felderítő munka közben – háta mögött egy 3,7 hüvelykes légelhárító löveg

1943 – a tank ágyúcsövét is kell takarítani

Nővérek és lábadozó betegeik a Princess Mary’s Royal Air Force kórházban

1943 – készülnek a Lancaster bombázók

1943 – 5,5 hüvelykes ágyú Olaszországban

1944 februárja: Dwight D Eisenhower és parancsnoki stábja

Ian Carter, a „The Second World War in Colour” szerzője azt nyilatkozta, hogy míg a fekete-fehér fotográfia egyfajta falat emel a néző és a történelem közé, addig a színes fényképek újra felelevenítik azokat az emlékeket, amiket semmiképp sem szabadna elfelednünk. A színes könyvet a múzeum online webáruházában lehet megvásárolni, ára 15 angol font. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...