Végre hivatalosan is megérkezett a Nikon D850

A pletykák igaznak bizonyultak: a Nikon ma reggel ténylegesen bemutatta a D850 jelű tükörreflexes csodamasináját! Hogy a D850 egy csúcskategóriás, minden jóval megtömött gép lesz, azt már a fejlesztésének bejelentésekor is sejteni lehetett. Ráadásul a Nikon jól „kiéheztette” rajongótáborát, hiszen gyakorlatilag semmi információt nem árult el az új csodáról. Időközben aztán persze jöttek a találgatások és a szivárogtatások, így lassan összeállt egy kép, amit a két nappal ezelőtti „malőr” fixált véglegesre. De mára tényleg vége a találgatásoknak, hiszen a Nikon maga leplezte le a D850-et, lássuk, miket kapunk az új vázban!

A fotómasina lelke egy FX formátumú, tehát full frame méretű, hátulról megvilágított (BSI) képérzékelő, ami elé nem helyeztek aluláteresztő szűrőt, és aminek mikrolencse-rétege résmentes, tehát maximális a beeső fény kiaknázása. Az érzékenységi tartomány alaphelyzetben ISO 64-25 600 közti értékekre állítható, amit aztán lefelé ISO 32-re, míg felfelé ISO 102 400-ig lehet kiterjeszteni. A sorozatfelvételi sebesség képkockánkénti fényméréssel és autofókusszal 7 kép/mp, ami az opcionális portrémarkolattal (MB-D18) és az EN-EL18a/b akkuval 9 kép/mp-re növelhető.

A D500-hoz hasonlóan a D850 kijelzője is dönthető és érintésérzékeny. A fejlesztők ráadásul kiterjesztették az érintőpanel funkcionalitását, így már nem kell korlátokkal számolnunk. Az egérmozi 2,36 millió képpontot kínál, átlója pedig 3,2”. Két memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre: 1 db SD és 1 db XQD – a Lexar elhalálozása óta az utóbbi formátumot (egyelőre) kizárólag a Sony támogatja, így kissé rázós lehet a helyzet. Van beépített Bluetooth a SnapBridge miatt, de vezeték nélküli hálózatra csak külső WiFi modullal csatlakozhatunk. A D850 magnéziumötvözetből készült vázszerkezete időjárásálló szigeteléssel van ellátva, a kezelőszervek pedig a D5-höz hasonló módon megvilágítottak, így éjszaka sem kell a zseblámpa után nyúlnunk.

Mozgóképek terén is nyújt újat a készülék: képvágás nélküli 4K felbontású videókat vehetünk fel vele akár 30 kép/mp-es képfrissítéssel. Érdekes, hogy élkiemeléses élességállításra csak Full HD felbontásig van lehetőség. Van zebra funkció és tömörítetlen 4:2:2 8-bite jelkimenet HDMI aljzaton keresztül. Az már említésre sem érdemes, hogy találunk fejhallgató ki- és mikrofon bemenetet a gép oldalán. A Nikon D850 értékesítése szeptemberben indul, ára 3300 dollár lesz (csak a váznak).

Sajtóközlemény

A kivételes modell megérkezett. Mutassa meg zsenialitását az ultranagy felbontású D850 segítségével!

A D850 bemutatásával a Nikon a felbontás, sebesség és fényérzékenység tökéletes kombinációját kínálja a teljes képes érzékelőket használó fotósok számára. A stúdióban vagy akár a bolygó legfélreesőbb pontjain is ez az FX-formátumú D-SLR nem egyszerűen csak teszi a dolgát, hanem teljesen új szintre emeli a kiválóságot.

Legyen szó akár a természet, akár profi sportesemények, esküvők, divatbemutatók fényképezéséről vagy videók készítéséről, a D850 megadja a kiélezett versenyhelyzetben dolgozó fotósok számára azt a kreatív rugalmasságot, amely elengedhetetlen a kiváló teljesítményhez. A gyors, rendkívül nagy felbontású FX-formátumú érzékelő 45,7 megapixeles tényleges felbontást használ, amely 45,4 MP felbontású fájlokat eredményez. Az új teljes fedésű chipre integrált lencse kivételes részletgazdagságot és hihetetlen dinamikatartományt tesz lehetővé. A fényképezési sebesség akár 9 kép/mp értékre is növelhető az opcionális MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal. A videókészítők most már 4K felbontásban rögzíthetnek teljes képes videókat kivágási tényező nélkül, ez pedig kibővíti a lehetőségek választékát a Nikon fix objektívjeivel végzett fényképezés során. Továbbá 4K felbontású time-lapse videókat is készíthet a fényképezőgéppel.

A nagyobb rugalmasságot biztosító további új funkciók között megtalálható a nagy, a közepes és a kicsi méretű RAW-képek készítése. A Néma fényképezés lehetővé teszi a rendkívül éles, rendkívül nagy felbontású felvételkészítést zárhang nélkül. Élő nézetben Pontszerű AF üzemmód használható a pontos makrofényképezés érdekében. Ez az első olyan D-SLR, amely beépített fókuszsorozat móddal rendelkezik, így kivételesen éles felvételeket készít jelentős mélységélességgel.

Dirk Jasper, a Nikon Europe termékmarketing részlegének vezetője elmondta: „A D850 által kínált hihetetlen sokoldalúság olyan érzést ad, mintha egyszerre három fényképezőgéppel dolgozna az ember. A D850 kiváló rugalmasságot biztosít a felbontás, a fájlméret, a sebesség és az ISO-érzékenység tekintetében is. Ez a gép okos befektetés azon fotósok számára, akik azt a szabadságot keresik, amellyel kiváló eredményeket érhetnek el kivétel nélkül minden területen.”

 • Felbontás: 45,7 megapixeles tényleges felbontás. Részletgazdag 45,4 MP-es fájlok. Hátsó megvilágítású FX-formátumú CMOS-érzékelő optikai aluláteresztő szűrő nélkül.
 • Sebesség: 7 kép/mp sebességgel fényképezhet. Ha pedig a külön beszerezhető MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal (benne az EL18B akkumulátorral) használja a gépet, akár 9 kép/mp-es sebességgel is készíthet teljes felbontású képeket.
 • Fényérzékenység: A nagy tudású EXPEED 5 képfeldolgozó processzor kivételesen tiszta képeket biztosít a teljes 64–25 600 ISO-tartományban, amely kiterjeszthető 32–102 400 tartományra (egyenértékű). 4K-videók készítéséhez is rendelkezésre áll a teljes ISO-tartomány.
 • Pontosság: Ez a fényképezőgép a D5 csúcsmodellhez hasonlóan a lenyűgöző 153 pontos automatikus élességállítási rendszerrel rendelkezik, amelynek köszönhetően a fényérzékenység a középső ponton akár –4 Fé (ISO 100, 20 °C). A –3 Fé értékig végezhető fénymérés precíz automatikus expozícióvezérlést biztosít még akkor is, ha csupán a holdfény áll rendelkezésére.
 • 4K-videók kivágási tényező nélkül: Teljes képes 4K-/UHD-videók készíthetők 30p módban kivágási tényezővel kapcsolatos korlátozások nélkül. Készítsen felvételeket több mint három órán keresztül az MB-D18 Multi Power elemtartó markolattal.
 • Beépített 4K time-lapse funkció: Egyedül a fényképezőt használva is készíthet 4K felbontású time-lapse videókat, a D850 45,7 megapixeles tényleges felbontását kihasználva pedig 8K felbontású time-lapse videókat készíthet a felvételkészítést követő utómunka során.
 • RAW-rugalmasság: Készíthet nagyméretű 45,4 MP-es, közepes méretű 25,6 MP-es és kisméretű 11,4 MP-es RAW-képeket is (a közepes és a kisméretű képek is 12 bites veszteségmentesen tömörített képek).
 • Bármilyen környezetben: A D850 teljes és alapos, az időjárási körülmények ellen védő szigeteléssel rendelkezik, így készen áll a kihívást jelentő környezetekre. A gombok teljes megvilágítása ugyanolyan, mint a Nikon D5 készüléke esetében, így a gép könnyen kezelhető az éjszaka leple alatt is.
 • Gyors adathordozó: A fényképezőgép kettős kártyafoglalata egy UHS-II SD- és egy XQD-kártyát is be tud fogadni – ez az elképzelhető leggyorsabb kombináció.
Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Wagner úr, a kékszakáll

  Nagyon étvágygerjesztő a leírás. Pont annyiba kerül, mint az 5dIV, viszont jóval többet ígér. A D5 fókuszrendszere egészen elképesztő (akárcsak az 1dxII-é), ha ez ide is bekerül, az egy ütős fícsör lesz. Szinte biztosnak látom, hogy még a dinamika tartomány is növekszik az előző modellhez képest. A Canon ismét látványos lemaradásba került, pedig egészen új még az 5dIV.

  • mlzphoto

   kezdek rá gyűjteni..

  • lesgolla

   es mennyi az annyi, mondjuk itthon? nem mintha rohannek a bankba…

   • mlzphoto

    remélhetőleg még ma megkapom az árat

   • Wagner úr, a kékszakáll

    USA-ban mindkettő 3300 USD. Nálunk az 5DIV 1,2 MFt, a D850-nek még nincs ára, de meglepődnék, ha drágábban adnák, mint az 5DIV-et. Párezer Ft különbséggel alatt, vagy ugyanaz lesz. Szvsz.

 • JetFly

  Nem akarok ünneprontó lenni, de valamiért nem vagyok elájulva. Ok, a 810-et minden tekintetben túlszárnyalta, és az is igaz, hogy jelenleg ez a legpotensebb, minden helyzetben helytálló gép, de nekem hiányzik valamilyen forradalmian újszerű képesség, vagy szolgáltatás.
  Mindemellett még azt is érzem, hogy ugyan sok újdonság került a gépbe, de ezek mind olyanok, melyeket máshol már láthattunk, ráadásul még kiforrottabb formában (pl.focus stacking).
  Sok mindenre számítottam, melyekből nem lett semmi (pl.valóban gyors liveview AF), viszont egyéb gyártók gépei már rendelkeznek az adott képességgel.
  Szóval, az nem vitás, hogy továbbra is Nikon gyártja a legjobb dslr-t, de lehetett volna még vonzóbb is az újdonság.
  A legnagyobb meglepetésként az ára hatott, azt hiszem ezt nagyon jól belőtte a Nikon. Még nekem is elérhető, nem kell máson gondolkoznom;)

  • mlzphoto

   az a baj, hogy nincs egy szenzációs, új szenzortechnológia, így mindenki totyog egy helyben. igazából csak csiszolgatni lehet a már “tökéletest”; az lett volna valóban korszakalkotó, ha a D850 dSLR/MILC hibridként érkezik EVF keresővel, szenzorra helyezett PDAF szenzorokkal és tükör nélkül. megmaradt volna a bázistáv, a kényelmes nagy váz, de a MILC-ek lehetőségeit adta volna. next time..

   • JetFly

    Valami ilyesmire gondoltam:)
    A Nikonnak ráadásul van hybrid keresős patentje. Igazán felhasználhatták volna.