Manfrotto Element Traveller Big állvány – Zseniálisan egyszerű, egyszerűen zseniális!

Kész, mindenki dobjon el mindent, senki ne keressen tovább, a Manfrotto megalkotta a tökéletes MILC állványt!” – ezzel a mondattal akár már le is zárhatnám e cikket, hiszen ezek az első sorok szinte mindent elárulnak az olasz gyártó új termékcsaládjának, az Elementnek a nagyobbik háromlábáról. Szerintem azonban kár lenne úgy továbbmennünk, hogy ne ismernénk meg teljes egészében ezt a valóban nagyszerű állványt, ami egyszerű, de roppant praktikus elemekkel „verte ki nálam a biztosítékot”!

Lássuk, mitől is olyan különleges ez a Manfrotto Element Traveller Big tripod: a neve kissé félrevezető, hiszen szó sincs óriási méretekről. A névben szereplő „Big” jelzővel a Manfrotto valószínűleg csak arra szeretett volna utalni, hogy az Element családban van egy kisebbik változata is ennek az utazóállványnak, amit nemes egyszerűséggel – és logikával – a „Small” utótaggal láttak el a termékfejlesztők. Talán már a fenti képen is látható, hogy ez az állvány is a „fejét a lábai közé veszi” csoportba tartozik, aminek előnye, hogy összecsukott állapotban egy állványfejnyivel rövidebb lehet, mint hagyományos felépítésű társai.

A Manfrotto Element Traveller Big alumíniumból készült, lábai öt szekcióból állnak, melyeket csavarós reteszekkel („Twist Zár”) lehet az adott hosszúságban rögzíteni – a gyártó valószínűleg helytakarékossági okokból döntött e megoldás mellett; én személy szerint jobban kedvelem a gyorsreteszt, mert – amint már nevében is benne van – gyorsabban lehet vele rögzíteni a lábszekciókat. A lábakat 21,5, 54,5, és 83 fokos dőlésszögre lehet beállítani, tehát háromféle pozíciót kínálnak fotózáshoz. A középoszlop szintén csavarós retesszel zárható, ami itt csöppet sem zavaró.

A középoszlop végén egy fémkampót találunk, amire súlyt akaszthatunk az állvány stabilitásának növelése érdekében. Apropó stabilitás: a Manfrotto Element Traveller Big az összes lábszekciót kihúzva is kellően stabil és merev, de ha nagyobb vázzal (pl. Panasonic DMC-GH5 vagy Olympus OM-D E-M1 Mark II) és egy hosszabb teleobjektívvel fényképezünk, akkor érdemes az utolsó, tehát a legvékonyabb szekciókat betolva hagyni. Nyilván nem várható el tőle, hogy például a 055-ös családdal azonos merevséget nyújtson, de kategóriáján belül meglepően masszív a „Big”.

A gyári csomagolásban a többféle méretű imbuszkulcsok mellé fémtüskéket is kapunk, melyekkel a gumilábakat helyettesíthetjük, ha mondjuk sziklás vidéken szeretnénk fotózni. A gumilábakat kézzel is könnyűszerrel ki lehet tekerni, de a fémtüskékhez már érdemes villáskulcsot használni.

Figyelem (dobpergés): a Manfrotto Element Traveller Big zseniális húzása, hogy az egyik lábát (amelyiken a szivacs van) kicsavarhatjuk, és máris egy teljes értékű monopoddal gyarapodtunk!

A gyártó a fényképezőgép felcsavarásához szükséges csavart is mellékeli a csomagban, így nincs más dolgunk, mint becsavarni ezt a „monopodba”. A csavart kétféleképpen lehet használni: ha a kisebbik menettel kifelé csavarjuk be a helyére, akkor arra közvetlenül rácsavarható a fényképezőgép, ha azonban ezzel befelé, akkor egy állványfejet erősíthetünk fel rá! Két legyet egy csapásra..

És ah már említettem a fejet: a Manfrotto Element Traveller Big szettben érkezik egy megfelelő méretű gömbfejjel, ami tökéletesen illik az állvány jellegéhez.

A fej testén két csavar található, melyek közül a nagyobbik a gömb szorításáért felel, míg a kisebbik a forgásirányú rögzítést teszi lehetővé. A cseretalpat egy harmadik csavar tartja a helyén, aminek külső részébe egy buborékos szintező került. Egyedül ezen a helyen tudnék belekötni a Manfrotto Element Traveller Big állványba, mert nincs a cseretalpat megfogó biztonsági reteszelő tüske, a csavar kilazítása után a fényképezőgép kieshet az „Arca” típusú cseretalp-ágyazásból. Persze, némi odafigyeléssel ez elkerülhető, de az ördög sosem alszik, na.

A négyféle színben (fekete, vörös, kék, szürke) kapható Manfrotto Element Traveller Bighez egy nagyon jó minőségű, vastag anyagból varrt táska is jár, így utólag erre sem kell költenünk.

És most jön a legszebb az egészben: a Big bruttó 44 900 forintért vásárolható meg, ami tudását, jó minőségét és praktikumát szem előtt tartva aprópénz! Nézzük a legfontosabb műszaki paramétereket:

Szóval, aki olyan utazóállványt keres, ami kicsi, könnyű, mégis kellően merev, telis-tele van ötletes részletmegoldásokkal, bőségesen kapunk mellé kiegészítőket (táska, lábak, csavar a monopodhoz, imbuszkulcsok), de mégsem kell érte vagyonokat fizetni, az ne keressen tovább, mert a Manfrotto Element Traveller Big egyszerűen nem hagy más választási lehetőséget. Nyilván megjelennek hiányosságai, ha nagyobb, jóval drágább állványokhoz hasonlítjuk (ennek tükrében ezeket nem is lehet igazán annak nevezni), így nincs rajta Easy Link menet, nem fordítható meg a középoszlop, a lábakat nem gyorsretesszel látták el, a gömbnek nincs súrlódásszabályzása. Tőlem jár neki egy kövér „Kedvenc” biléta!

Manfrotto Element Traveller Big

A Manfrotto Element Traveller Big bruttó 44 900 forintért vásárolható meg a Manfrotto Magyarország viszonteladóinál.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • lesgolla

  hat azert 45 rugot apropenznek nem neveznem… en is jobban szeretem a gyorszarat, plane ha ennyi tekero van egymason. de epp most tort el az egyik gyorszaras allvanyom szoritoja, raadasul nem lehet kapni mert ahogy nezem mindenkinek ez torik el igy kifogyott, nincs tobb darab, nem rendelheto. granulalok manfrotto, egy filleres muanyag darab es nem tudod hasznalni a draga allvanyod.

  • mlzphoto

   megkérdezted a Manfrottonál, van-e, lesz-e?

  • Csaba Kiszel

   Ezért nem értem én ezt a gyorsreteszes dolgot. A tekerősnek elég egy negyed fordulat, hogy kiengedd, ugyanez a negyed a szorításhoz. Gyakorlatilag egy csuklómozdulat. Kinyitáskor kettőt-hármat simán tud az ember egyszerre nyitni. És sokkal kevésbé sérülékeny, mint a gyorsretesz.

   • mlzphoto

    kinyitni gyorsabb, hiszen egy helyen vannak a tekerentyűk, de becsukni sokkal lassabb, mint a gyorsreteszest.

    • Csaba Kiszel

     Én becsukni is úgy szoktam, hogy betolom a lábat, és egyszerre tekertek 2-3 zárat.
     Egyébként meg alkalmankénti 2-3 másodpercet hasonlítunk össze a megbízhatósággal. A gyorsretesz sérülékenysége nekem sokkal nagyobb probléma annál, hogy esetenként akár 10 másodperccel többet töltsek a lábak rögzítésével. Képek múlhatnak azon, hogy nem tudom használni az állványt, de azon a pár másodpercen, amíg összecsukom (tehát végeztem a fotózással) szinte semmi.

     • mlzphoto

      a kezdetek óta gyorsreteszes állványaim vannak, de még egy nem ment tönkre, pedig használom is a tripodjaimat.

     • Csaba Kiszel

      Akkor különbözőek a tapasztalataink. Nekem két gyorsreteszes állványom volt, abból az egyik egy Hama star akármi, de azt inkább hagyjuk ki, a másik egy Manfrotto, amit elég ritkán használtam, mégis két retesze is eltört. Ettől függetlenül a csavaros zár nem kap olyan terhelést, ami a kopásnál komolyabb kárt okozhatna, míg a reteszes dinamikus terhelést kap, aminek törés lehet a vége.

     • lesgolla

      akkor meg nem lattal kikopott menetu csavarost, mert en igen. es ahhoz nincs csere mert anyagaban kopott ki. de engem nem zavar ha valaki a menetest szereti csak ne akarjon meggyozni arrol hogy nekem is azt kell szeretnem.
      az enyimhez a rogzitogyurut kene cserelni de kifutott es a raktar alkatresz keszletbol is ez az egy gyuru ami nincs. ergo mindenkinel ez torott konstrukcios hiba. ebayon lehet kapni utangyartottat de az eleg durung mert 3d nyomtatjak. hozzafrek 3d nyomtatohoz meg tudom en is csinalni, a modellje eleg egyszeru, pont ezert inkabb megcsinalom fembol esztergan ha lessz egy kis erkezesem foglalkozni vele (tipikus olyan amit megvennek inkabb kesszen ha lenne mint magam baxakodni vele fel napig).

 • Utazo Allvany

  Utazó állványnak nekem a Cullmann Nanomax 430T vált be, 91 dkg, 106 centis magassággal, összecsukva fej nélkül 30 centi… 🙂 Ráadásul a feléért… Habár a minőséget mindig meg kell fizetni, csak néha úgy érzem, hogy a nevet is…