Digitális filmkazettákat használ a Yashica új Y35 fényképezőgépe

Az elmúlt hetekben a Yashica „nagy visszatérési tervével” tartotta izgalomban a fotós közösséget, és most végre lerántották a leplet új, digitális filmkazettákkal működő fényképezőgépükről, az Y35-ről. A kickstarter.com közösségi támogatói oldalon lehet befizetni a digiFilmet használó készülékre. Bár a műszaki leírás nem valami részletes, azt lehet sejteni, hogy a Yashica Y35 nem egy túlbonyolított jószág.

Az ódivatú külső egy 1/3,2”-os, mondhatni körömpiszoknyi CMOS szenzort rejt, ami 14 megapixeles felbontással büszkélkedik. A fix optika ekvivalens 35 mm gyújtótávolságot nyújt F2.8 rekeszértékkel. A választható záridő 1/500 mp, 1/250 mp, 1/60 mp, 1/30 mp és 1 mp (érdekes, hogy kimaradt például az 1/125 mp). Az adattárolás SD formátumú memóriakártyákon történik, és USB csatlakozáson keresztül akár közvetlenül is másolhatjuk képanyagainkat a számítógépre. A készülék két darab ceruzaelemmel működik, de az igazi érdekessége az, hogy a képek jellegét a behelyezhető digiFilm kazetta befolyásolja. A „filmkazetta” tehát gyakorlatilag művész szűrőként funkcionál!

Nem túl nagy a Yashica Y35: minden kilógó részével együttesen is csak 110 x 70 x 55 mm terjedelmű. Pár mondat a digiFilm kazettákról: egyelőre négyféle lesz kapható a géphez (külön megvásárolandó termékként), de a későbbiek során a gyártó továbbiakat szeretne bemutatni. A mostani négy: ISO 1600 High Speed (magas kontraszt, szemcsés képvilág), Black & White (fekete-fehér), ISO 200 Ultra Fine (éles kép, standard fehéregyensúly), és 120 Format (6×6), ami négyzet alakú képvágást ad ISO 200-as érzékenységgel.

A Yashica Y35 pont úgy működik, mint egy filmes fényképezőgép: behelyezed a digiFilm kazettát, és fotózol. Nincs kijelző, nincs képellenőrzés, nincs törlési lehetőség! Az Y35 arra próbálja ösztönözni a fotóst, hogy megint kicsit ráérősebben, lassabban, meggondoltan fényképezzen.

A Yashica 2018 áprilisában fogja leszállítani az első darabokat; aki szeretné támogatni a sorozatgyártás beindítását, az megteheti kickstarter.com oldalukon, ahol további információkkal várják az érdeklődőket.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Érdekes ötlet – mondjuk a szemcsés képvilágot az a szenzor szerintem bármivel fogja hozni 😀 Viszont egy ilyenbe tényleg jó lehet egy jobb kompakt szenzora, nem a tökéletes képminőség az elvárás 🙂

 • lesgolla

  hipsterek, insta kiralyok, faceebook lovagok elso szamu jateka lesz, ugy fogjak venni mint a cukrot, parishiltonok, kardashianok mind ezzel fognak bohockodni. milyen trendi lesz ahogy a felhuzokart csattogtatjak, ugyis mindenki fake filmes classichrome es tarsai, ezzel fullba nyomhatjak a film effekteket, tsodas.

  • noss

   fullba nyomhatják a kretént

 • noss

  milyen egy ostoba faszság 🙁
  (ráadásul be se merték vállalni, kickstarteren mérték föl a keresletet)

  • Jack Hargreav (Jack Hargreav)

   Nos én mint hivatásos fotós aki évekig tanulta a szakmát kifejezetten örülök hogy mernek szembe menni azzal az alapelvvel hogy kamerának mindent az ember segge alá kell rakni. Mindenki fotózik de senki sem gondolkozik.

   • lesgolla

    mondjuk pont ez rakja a segged ala mert berakod a crossprocess kazit aztan nyomhatod, semmi allitasi lehetoseg csak egy gomb. egy barmilyen komolyabb digitnel minden allithato plusz ott a raw, na az az ami nem a segged ala van teve, persze hasznalhatod zold kocka modban is…

    • Jack Hargreav (Jack Hargreav)

     Igazából a záridőt te változtatod és nem lehet variálni az ISO értéken sem. Azt is mondjuk érdemes figyelembe venni hogy nincs semmilyen Lcd rajta. Szóval nem fog helyetted dolgozni a kamera. Egy fénymérőt esetleg el tudok rajta képzelni ami valamennyire segítségére lehet a használójának de én egyenlőre várnék hogy hogy alakul a kamera fejlesztése. Egyenlőre nem vennék semmit biztosra.

     • lesgolla

      igen akkor mi is nincs itt a segged ala rakva? a beallithatosag es a visszajelzes teljes hianya jelzi azt hogy ez egy olyan valami amihez semmi hozzaertes nem kell, nincs is mit. kb olyan mint a filmes idokben a legtobb p&s gep, ez pont az ellenkezoje annak amit ismetelgetsz..

     • Jack Hargreav (Jack Hargreav)

      Mi van? XD Az hogy nem tudod jól állítottad be az értékeket és komponáltad a kép azzal mindent a segged alá raknak? Milyen visszafele logika ez?

   • noss

    én mint amatőr fotórajongó, aki hobbiból tanulta a fényképezést és egy Canon QL17-es boldog tulajdonosa, ajánlom a valódi filmes gépeket mindazoknak, akik fotós tudásukat elmélyítenék egy olyan eszközzel, ami nem rak mindent az ember segge alá. 😀
    úgy szerintem több a tétje a gondolkodós fotózásnak.

    a cikkben említett gépet (projektet) viszont elutasítom és a márka múltjának megcsúfolásának tartom. olyan érzésem van, hogy a Kodak nevével méltóbban bánnak.
    nem szokásom így fújolni fotós cuccokra, de ez kicsapta a biztosítékot.

    • Jack Hargreav (Jack Hargreav)

     Nézd. Kinek mi tetszik. Nekem van filmes kamerám és használom is. A gond viszont az hogy gyakran egèsz hónapokat kell várni a hívásra és némelyik bolt nem adja vissza a negatívokat. Ezért még ez egy egészen jó megoldásnak tűnik. Persze még nem sokat lehet tudni erről a kameráról. Én inkább várnék amíg megvannak a végleges paraméterei és azután húznám le inkább.

  • noss

   nincs a hátán kijelző: király, adja a hangulatot. van egy olyan üzenete, hogy szokj le a folyamatos csekkolásról, tanulj és bízz magadban.
   de a digifilm(TÉÉEMMM!!!!) nem más, mint nettó lehúzás, max a gyerekeknek mókás értelmetlen kiegészítő, amit nem elmeroggyant esetben kezelőszervvel oldanak meg.
   a lehúzás faktort támasztja alá a “körömpiszoknyi CMOS szenzort rejt” rendkívül igényes koncepció is.

   épp annyira merész egy masina ez, mint bármely másik kickstarteres projekt. (é: nem összehasonlítható egyik innovációval sem, amit más gyártó bevezet. pl. a dizájner tégla pentax valóban merész volt.)

 • Jack Hargreav (Jack Hargreav)

  Mennyi lesz várhatóan?

  • mlzphoto

   a kickstarter.com oldaluk szerint olyan 100-150 dollár attól függően, hogy milyen modulokat kérsz vele.

   • Jack Hargreav (Jack Hargreav)

    Köszi! Akkor megvan mit veszek szülinapra.