A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 bemutatója

Menürendszer

A Panasonic DC-TZ90 és a DMC-TZ100 fényképezőgépek menürendszere ugyanolyan, mint a „nagyoké”, tehát a DMC-GH4, vagy akár az újabb DMC-G80 is szinte ugyanezzel a menüvel van feltöltve. Ennek jó oka is van, hiszen a Panasonic már évek óta egy bevált struktúrát követ, amit a felhasználók is megkedveltek. A Panák menüje ugyanis logikusan, következetesen van felépítve, minden funkció, paraméter – jelen esetben – öt fő csoportba van rendszerezve. Az első menüpont a „Felvétel” paramétereit foglalja egy közös halmazba. Itt a fényképezéssel szorosan összefüggő elemekre van rálátásunk. Itt választhatjuk ki például a fotóstílust, a digitális szűrőket, de beállíthatjuk a képarányt, vagy a képméretet, képminőséget, hozzáférhetünk az autofókusz tulajdonságaihoz stb.

A második fő menüpont összesen öt lapból áll. Ezek mindegyikén a mozgóképfelvétellel kapcsolatos paraméterek találhatók. Beállíthatjuk többek között a felvétel fájlformátumát, a felvétel minőségét (felbontás és adatfolyam), megadhatjuk a gépnek, hogy milyen élességállítást alkalmazzon felvétel közben, illetve a beépített mikrofon értékeit is igényeinknek megfelelően alakíthatjuk.

A harmadik oldalon az egyéni beállításokkal állunk szemben. Itt egy tekintélyes nyolc oldalnyi paraméterlista várja a fotóst, de most sem kell megijedni, nagyon gyorsan végig lehet haladni a beállításokon. Itt már olyan funkciókkal is összetalálkozhatunk, mint például a kezelőfelület gombjainak és tárcsáinak személyre szabása (a gyárilag a gombokhoz/tárcsákhoz rendelt szolgáltatásokat lecserélhetjük), de akár a gyorsmenüt is átszabhatjuk, ha azt átállítjuk „Presetről” „Customra”.

A negyedik fő oldalon a fényképezőgép általános beállításai találhatók öt lapra elosztva. Ezeken az oldalakon állíthatjuk be az időt, a dátumot, a WiFi-t, a hanghatásokat, a kijelző fényerejét, a fényképezőgép nyelvét, de a memóriakártya formázása is innen indítható.

Az utolsó fő oldalon a lejátszással és képszerkesztéssel kapcsolatos funkciókat találjuk. Itt dolgozhatjuk fel RAW fájljainkat, GPS adatokat rendelhetünk WiFi-n keresztül a képekhez, de elvégezhetünk olyan alapvető képszerkesztési funkciókat is, mint amilyen az átméretezés, a levágás vagy a forgatás.

A fotómasinák legfontosabb paramétereit a gyorsmenün keresztül érhetjük el a legkényelmesebben. Ha a készülék hátoldalán a kuka piktogrammal ellátott (bal alsó) gombot megnyomjuk, előbukkan az egyképernyős menü, ahol olyan értékeket találunk, mint például a fehéregyensúly, a mozgóképek beállításai, a képarány, a képminőség, a fókuszmód, a fénymérés stb.

Egyébként az élőképen megjelenített adatok mennyiségét is változtathatjuk: a „Disp.” gomb többszöri megnyomásával végiglapozhatjuk a megjelenített adathalmazokat. Lenti képen az a halmaz látható, ami a TZ90 és a TZ100 esetében a legtöbb információt tartalmazza. Az expozíciós értékeken kívül digitális szintező is megjeleníthető.

A két Travel Zoom menürendszere követi a Panasonic fényképezőgépeinél megszokottat, ami jó döntésnek bizonyul: pár perces ismerkedés után kezdők és haladók egyaránt otthonosan mozoghatnak a gépek lelkében.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...