A Leica feltámasztja a Thambar 90 mm F2.2 objektívet

Az eredeti Thambar 90 mm F2.2 portréobjektívet 1935-ben dobták piacra; a Leica most ennek a lágy rajzú lencserendszernek a feltámasztását tervezi. A Thambar-M az eredeti pontos mása lesz, ugyanazokkal az optikai jellemzőkkel (extrém szférikus aberráció, ami a lágy rajzot eredményezte) – egyedüli eltérés az L-csavarmenet helyett alkalmazott M-bajonett lesz. Az objektív írisze egy 20 lamellás egység (!), ami teljesen lágy bokeh-t, a háttérben kerek alakú fényeket garantál. Az optikai felépítés is igen egyszerű: három csoportba rendezve csupán négy lencsetaggal találkozhatunk. A szférikus aberrációt még jobban ki lehet emelni, ha teljesen nyitva hagyjuk a blendét, és az objektív közepét kitakaró szűrőt használunk, ami meggátolja az axiális fénynyalábok hasznosítását. Így a teljes kép „álomszerűen elmosottá” válik.

Bár a speciális szűrő nélkül is igen lágy az objektív képe, lerekeszelve szépen élesedik, ahogy csökken a hiba mértéke. A lencserendszer tubusán kétféle skála lesz megtalálható: az egyik a szűrő nélküli, míg a másik a szűrővel használható F-értékeket mutatja. 1935-ben összesen 3000 példány készült ebből a termékből, amit a Leica viszont jóval nagyobb számban szeretne előállítani. Azonban a modern gyártástechnológiák sem teszik mindenki számára elérhetővé a Thambar 90 mm F2.2-t, ára ugyanis 6500 dollár lesz. Bővebb információval a Leica weboldala szolgálhat.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Lehoczky Alfréd

  Nem találok indulatszavakat. A Leica fillérekért csinál egy objektívet ( négy lencse, ami akár kicsit rossz is lehet), aztán eladja a fényképezőgép gyűjteményem árának többszöröséért, amiben van vagy kétszáz hasonlóan hulladék objektív.
  Félreértés ne essék. Szeretem a lágyrajzú objektíveket. A képük elektronikus úton utánozhatatlan. De pár ezer forintból ki lehet hozni őket!

  • Szalatnyai István

   Nem az a hülye aki árulja hanem aki megveszi.
   Egy régebbi nagyon olcsó objektív tudja ugyanezt a lágyságot vagy DUTO szűrővel bármelyik 🙂

   • Kilazult a Sigma 70-300-am 4 főcsavarja, ami a bajonett alatti gyűrűt tartja (ez külön darab, mivel több bajonettel gyártották). Ugyanilyen képe volt 😀 Aztán meghúztam, és most “éles”.

    • noss

     kis híján 6500 dolcsisra emelted a sigmád 😀

     • Nem, mert nincs rajta Lejka logó 😀

 • noss

  elsődleges és legfontosabb leica koncepció: legyen nagyon-nagyon drága.
  még némi “legenda, tradíció” köret és kész is a cégtől várható innovatív, új termék.