A Panasonic DC-GX800 bemutatója

Menürendszer

Aki már látott és használt Panasonic fényképezőgépet (főleg a rendszerkompaktokat), az már látta a GX800 menürendszerét is. A japán gyártó csúcs m4/3-os vázaival szemben csupán annyi a különbség, hogy a GX800 menüjében összesen öt fő oldal van hat helyett. Ezek név szerint: Felvétel, Mozgókép, Egyéni, Beállítás, Lejátszás.

Az első oldalon tehát a felvételkészítéssel kapcsolatos paramétereket érjük el. Itt olyan funkciókat állíthatunk be, mint például a fotóstílus, a képarány, a képméret, a minőség, az ISO érték, a 4K Fotó, a sorozatsebesség stb.

A második fő oldal a videózásról szól, s hasonlóan az első oldalhoz, itt is megtaláljuk a fotóstílust, a felvételi minőséget, a felvételi formátumot, a szűrőket, a fókuszmódokat stb.

Az Egyéni, avagy harmadik oldal már mélyebbre nyúl a gép lelkébe, itt az élességállítás paraméterei, a kézi élességállítás segédjei (élkiemelés, belenagyítás), a hisztogram, a kompozíciós segédvonalak, a zebraminták, a funkciógombokhoz rendelt szolgáltatások és hasonló dolgok is elérhetővé válnak.

Az utolsó előtti oldalon a fényképezőgép általános jellegű beállításait találhatjuk. Ilyen például az idő, a dátum, a kijelző fényereje, az energiatakarékos mód, az USB üzemmód, a hangjelzések, a WiFi beállításai vagy a szenzortisztítás.

Az utolsó fő oldalon a lejátszással és képszerkesztéssel kapcsolatos funkciókat találjuk. Itt dolgozhatjuk fel RAW fájljainkat, GPS adatokat rendelhetünk WiFi-n keresztül a képekhez, de elvégezhetünk olyan alapvető képszerkesztési funkciókat is, mint amilyen az átméretezés, a levágás vagy a forgatás.

Természetesen a GX800-nak is van gyorsmenüje, amit a hátoldalon található „kuka” piktogramot viselő gombbal kapcsolhatunk be. A főmenüben teljesen egyénre is szabhatjuk ezt a gyorsmenüt, így csak azokat a paramétereket jeleníti meg a gép, amiket használunk is.

Egyébként az élőképen megjelenített adatok mennyiségét is változtathatjuk: a „Disp.” gomb többszöri megnyomásával végiglapozhatjuk a megjelenített adathalmazokat. A fenti képen az a halmaz látható, ami a GX800 esetében a legtöbb információt tartalmazza. Az expozíciós értékeken kívül digitális szintező is megjeleníthető. A GX800 menürendszere követi a Panasonic fényképezőgépeinél megszokottat, ami jó döntésnek bizonyul: pár perces ismerkedés után kezdők és haladók egyaránt otthonosan mozoghatnak a gépek lelkében.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...