Hogyan képes egy kamera lekövetni a kilőtt ágyúgolyót?

Már eleve az is hihetetlen, hogy vannak olyan kamerák, amik képesek akár 25 millió kép/mp-es képfrissítési frekvenciára, de az aztán végképp rejtély, hogyan lehet egy 1500 méter/mp (5400 km/ó) sebességű lövedéket lekövetni ezekkel a műszaki csodákkal. Egy operatőr számára már az is komoly kihívást jelenthet, hogy pár méteres távolságból lekövessen egy versenyautót, ami a fenti értéknek pedig csak kb. a huszadával halad a versenypályán. De akkor mégis, hogyan készítik azokat a videókat, melyekben például egy tank kilő egy lövedéket, majd azt a lassított felvételen követi a kamera?

A lenti videóból kiderül majd, hogy milyen műszaki megoldásokkal lehet lefilmezni egy efféle témát, de a lényeg röviden: egy gyorsan forgó tükör segítségével. Ha a forgó tükör fordulatszámát hozzáigazítják a lövedék sebességéhez, akkor a fentihez hasonló mozgóképeket vehetünk fel.

Az efféle megoldást már hosszú évtizedek óta alkalmazzák; például az atomrobbanások első pillanatai megörökítéséhez is használtak forgó tükrös rendszereket. Az első ilyen kamerát a britek építették meg még a Második Világháború vége előtt. A C4 kamera lelke is egy forgó tükör volt: a 2 tonnás filmfelvevő (mert filmre vették a témát) másodpercenként akár 7 millió képkocka megvilágítására is képes volt! Nos, ezt a trükkös tükröt a mai napig használják – a Cordin Moder 510 az egyik legújabb és leggyorsabb kamera a maga 25 millió kép/mp-es sebességével. Ebben a gépszörnyben a számítógép által vezérelt tükör 20 000 fordulatot tesz meg másodpercenként (!), a felbontás pedig 616 x 920 pixel.

Ezek a korszerű rendszerek nem csak a lineáris, hanem a gyorsuló, vagy épp lassuló témák követésére is beprogramozhatók. Mindenkinek ajánlom a kisfilmet, mert a témában felmerülő kérdések közül nagyon sokra megadja a választ. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...