Ez lenne az a technológiai áttörés, amire évek óta várunk?

A Dartmouth Thayer School of Engineering mérnökképző intézmény kutatócsapata egy újfajta képalkotó technológiát mutatott be, ami nagyot lendíthetne a tudományos kutatás, a biztonságtechnika, a fényképészet, a filmkészítés, és más, a csúcs képminőséget, alacsony zajszintet igénylő képalkotó területeken.

A Quanta Image Sensor (QIS) lapkát nagyvonalúan a „fényérzékelő technológiák következő generációjának” nevezik. És valószínűleg helyénvaló is lesz ez az állítás, mivel a technológia egyik társkutatója nem más, mint a szakiskola egyik professzora, Eric R. Fossum, akinek többek közt azt a CMOS képérzékelőt is köszönhetjük, ami a mai digitális fényképezőgépekben megtalálható. Fossum úgy nyilatkozott az új technológiáról, hogy az „lehetővé teszi a jelenleg elérhetőnél nagyobb érzékenységű, könnyebben manipulálható és jobb minőségű digitális képalkotást még akkor is, ha kedvezőtlenek a fényviszonyok”.

Kattints! Egy képminta, ami az 1 MP-es QIS szenzorral készült (Kép forrása: phys.org)

Az újfajta QIS technológia képes arra, hogy a legkisebb fénymennyiséget is kiaknázza (akár foton-szinten) és azt használható képpé alakítsa; a felbontás jelenleg 1 MP, a képfrissítés frekvenciája pedig akár több ezer kép/mp-re is rúghat. És mind ez úgy is lehetséges, hogy szobahőmérsékleten üzemeltessük az egyébként már létező és elérhető szenzortechnológiával kompatibilis fejlesztést. Korábban ehhez nagy pixelekre és/vagy igen alacsony hőmérsékletre volt szükség.

Mit is jelent ez az áttörés a képalkotásban? Nos, például a filmkészítők részére az IMAX minőség is elérhetővé válik egy könnyen szerkeszthető digitális formátumban, de az asztrofizikusok is örvendezhetnek: a QIS olyan távoli, halvány jelek észlelését is lehetővé teszi, amiről eddig álmodni sem lehetett volna. Az új képalkotó technológia a biológiai kutatásoknak is segíthet, hiszen a mikroszkópok képminősége is szintekkel emelhetővé válik.

Az új fejlesztés megfizethetősége is nagyon fontos volt, ezért a kutatócsoport olyan alapokra helyezte a QIS-t, hogy az kompatibilis legyen az alacsony gyártási költségű, jelenleg is elérhető CMOS technológiákkal. Aki pedig az egy megapixeles felbontás miatt mosolyog, az ne tegye: a fejlesztők szerint akár már most lehetséges a több száz (!) megapixeles képérzékelők előállítása. A QIS lapkákon található „pixeleket” a fejlesztők „jots-nak” nevezték el, mivel ezek olyan érzékenyek, hogy akár egy-egy fotont is képesek érzékelni. A jotok kiolvasása rendkívül gyors, így a képfrissítési frekvencia növelése sem okoz problémát (utalás: elektronikus központi zár). (Bővebb információ és forrás: phys.org)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...