Sötét égbolt rezervátumot jelölt ki Idaho állam

Világszerte óriási mértékben és folyamatosan nő a fényszennyezettség, ami azt jelenti, hogy lassan már éjszaka sem található sötét égbolt a fejünk fölött. Az Egyesült Államokban éppen ezért Idaho állam vezetősége úgy döntött, hogy kijelöl egy 3600 km2-es területet a sötét égbolt megőrzése érdekében (Central Idaho Dark-Sky Reserve). Világszerte nem sok, összesen 12 ilyen rezervátum található, ahol este akár csupasz szemmel is látható a Tejút. Persze, a sötét égbolt megőrzése és így a fényszennyezés visszaszorítása nem csupán azért fontos, hogy gyönyörködhessünk a csillagok fényjátékában, hanem a vadvilág védelme érdekében is létfontosságú.

A most körberajzolt sötét égbolt rezervátum nyilván nem egyik napról a másikra jött létre, hanem az elmúlt 20 évben zajlott együttműködések (lakosság és vállalkozások) eredményeként lett kinyilvánítható. Az International Dark-Sky Association (IDA – Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség) arany szintű rezervátummá nyilvánította az új parkot, ami azt jelenti, hogy itt található éjjelente a világ egyik legsötétebb égboltja.

Hazai vonatkozás

Érdekesség, hogy Európa szívében, Magyarországon is létezik ilyen rezervátum, ráadásul nem is egy: a Zselici Csillagoségbolt-park, és a Hortobágyi Csillagoségbolt-park után a Bükki Nemzeti Park harmadikként kapta meg ezt a címet. Az IDA igen szigorú elvárásokat támaszt az efféle parkok, rezervátumok iránt, ugyanis kizárólag olyan területeken hozható létre sötét égbolt rezervátum, amelyek állami tulajdonban vannak és természetvédelmi oltalmat élveznek, illetve az égbolt minősége (az égitestek láthatósága) megfelel az előírásoknak. Az elvárások közt az is szerepel, hogy a terület a látogatók számára nyitott legyen, és a parkfelügyelet az égbolt látnivalóit folyamatosan bemutassa az érdeklődőknek. (Forrás: dpreview.com és 444.hu. Érdemes elolvasni a Bükki Csillagoségbolt-park weboldalán található tudástárat is, ami itt található.)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...