A Panasonic csúcsgépeinek pozicionálása – melyik mire való?

Eddig elég egyszerűen volt értelmezhető a Panasonic m4/3-os fényképezőgépeinek besorolása: a G/GX/GM család a fotográfusokra, a GH sorozat pedig a filmkészítőkre volt hangolva. Azonban most, a DC-G9 és a DC-GH5S bejelentése után mintha kuszaság lenne az emberek fejében. S valóban, a Panasonic nem könnyíti meg az ember dolgát, ha épp gépválasztás előtt áll, hiszen mindhárom újdonság a legjobbak közé sorolható.

A DC-G9-cel egyértelműen a fotósokat szólítja meg a japán gyártó, hiszen a készülék fotós funkciói lettek „csúcsra járatva”. Persze, a G9 is képes remek mozgóképek rögzítésére (4K @ 50/60p, 150 Mbps), de hiányoznak belőle az igazán mélyre nyúló, profi videós szolgáltatások és funkciók.

A DC-GH5 jelentette korábban a fotózás és a videózás netovábbját, de amint azt pár sorral fentebb már írtam, a DC-G9 már fejlettebb nála fotós funkciók tekintetében. A képminőségük nagyon hasonló, hisz mindkét fényképezőgépben ugyanaz a 20 MP-es képérzékelő található, de a G9 sorozatfelvételi sebessége és alapértelmezett JPEG színvilága fejlettebb a GH5-énél. Cserébe a GH5 sokkal többre képes videózás tekintetében, hiszen többek közt akár 400 Mbps-os adatfolyamra is képes, és nem csak AVCH/MP4 formátumot választhatunk (a tucatnyi egyéb pluszszolgáltatást most nem is említeném, olvasd el a róla készített tesztemet).

És akkor megérkezett a GH5S, amit a Panasonic mérnökei „még videósabbá” tettek. „Akkor most mi a helyzet? Mit vegyek? Melyik gép fogj maradéktalanul kiszolgálni az igényeimet?” – a válasz egyszerű is meg nem is:

Ha elsősorban profi tudású fényképezőgépet keresel, de néha azért készítenél videót is (mondjuk a gyerkőc ballagásáról, vagy pár snittet a nyaraláson), akkor jelenleg a legjobb választás a DC-G9. Ha komolyan veszed a filmkészítést, de majdnem ugyanolyan fontos a kiváló állókép-minőség, akkor a DC-GH5-tel jársz a legjobban. Ha viszont kizárólag videózásra, illetve olyan szakosodott fotós feladatokra keresel gépet, ahol rendkívül fontos az alacsony zajszint (pl. csillagfotózás), akkor a GH5S lesz a barátod. Bár még nincs belőle tesztelhető példány idehaza, az sejthető a műszaki specifikációk alapján, hogy a 10 MP-es felbontással nem ezzel a készülékkel fogsz A0-ás nyomatokat készíttetni.

Szóval, „átlagos” felhasználásra a G9 (illetve „kisebb” családtagjai, pl. DMC-G80), 45-55%-os fotós-videós felhasználásra a GH5, 15-85%-os fotós-videós használatra a GH5S való. Persze, szigorúan csak szerintem! Várom a tesztgépet, hogy magam is meggyőződhessek a GH5S tényleges képminőségéről (fotó és videó), és utána többet tudunk.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • A GH5s némileg húzósabb ára mellé azért még valamilyen stabilizátort is érdemes hozzászámolni ha az ember matekozik mert az sajna kimaradt az új szenzor miatt.

  • mlzphoto

   nyilván gimbalra teszi az, akinek kell. a szenzorstabinak nem csak jó, hanem “rossz” oldalai is vannak: gyengébb a cmos hűtése, mert nincs fixen ráragasztott hűtőborda (ezáltal zajosabb lesz a kép), ha gimbalra teszed a gépet, a szenzor továbbra is bemozdulhat, még ha a stabi ki is van kapcsolva, mivel az elektromágnesek nem tartják fixen a képérzékelőt. szóval, jó ez így, nem véletlenül hagyták ki.

   • Persze értem én hogy ahol tényleg szükség van a GH5s-re ott már telik steadicamre/gimbalra is 🙂
    Arra vonatkozólag viszont nem találtam tesztet hirtelen hogy ha ki van kapcsolva az IBIS akkor tényleg bemozdul-e pl egy gimbalon a szenzor – na meg ha van benne akkor minek kikapcsolni?

    • mlzphoto

     bekapcoslt állapotban van, hogy svenkelésekor, vagy bizojnyos mozdulatok végzésekor “beránt” a szenzormozgásos stabi, ha be van kapcsolva.

     • lesgolla

      de a kerdes az hogy ha KI van kapcsolva, akkor tud e lotyogni pl egy gimballon (vagy barmi mas modon)?

     • mlzphoto

      ha a kikapcsolt gépben így lötyög: https://youtu.be/HGR-PCIibK0
      akkor valószínűleg a bekapcsolt gép sem képes 100%-ban stabilan tartani. de amint nálam lesz a gh5s és a gh5, csinálok egy videót a gh5 lapkájáról, ahogyan a bekapcsolt gépben lötyög, ha mozgatom.

     • noss

      ezt a lötyögést nem ismertem, nem is gondoltam volna, pedig (utólag) logikus.
      mechanikus rögzítés segíthetne kiküszöbölni.

 • noss

  10 Mpix új szenzor nagyon vagány.
  éjjellátó 🙂