A Nikon nagykövete, Joel Marklund a Svédországban élő számik életét dokumentálja

Svédország őslakos és ez idáig csak szerény figyelmet kapott közössége egy erőteljes portrésorozat keretében most reflektorfénybe kerül.

A Nikon európai nagykövete, Joel Marklund egy egyedülálló projektet hozott tető alá, amelyben a svédországi számik közösségét mutatja be – egy olyan témát, amely közel áll a szívéhez. D5 fényképezőgépét és NIKKOR objektívjeit használva Joel szeretett volna túlmutatni azokon a sztereotípiákon, amelyeket szerinte a számik közösségéhez társítanak, és bemutatni mindennapi életüket egy bensőséges portréfotó-sorozaton keresztül.

A számik hazája Lappföld (Sápmi), amely Norvégia, Svédország és Finnország északi részén, valamint az orosz Kola-félszigeten terül el. Habár felszabdalják a négy állam formálisan kijelölt határai, a számik egyetlen népcsoportot alkotnak, amelyet összetart a kulturális és nyelvi kötelék, valamint a közös identitás. Joel ennek az identitásnak az igazi természetét akarta bemutatni, és túllépni azon a felszínes nézeten, mely szerint a számik nem többek a „hegyekben élő rénszarvaspásztoroknál”.

„A legjobb történeteket nem mindig a legegzotikusabb és legtávolabbi helyeken kell keresnünk” – mondja Marklund. „Eltökéltem, hogy olyasmiről fogok mesélni, amiben hiszek, és ami igazán fontos számomra. A számik életéről még nem sokan meséltek, így tekintve, hogy még Boden városában is születtem, közel a számi közösségek egyik lakhelyéhez, alázatot és leküzdhetetlen késztetést éreztem, hogy bemutassam őket.”

 

A képek egy Nikon D5 dSLR-rel és egy AF-S Nikkor 35 mm F1.4G objektívvel készültek

Annak érdekében, hogy hűen dokumentálja, milyen ma a számik élete Svédországban, Joel hat hetet töltött közösségükben, hat helyi számi – köztük énekes és táncos, dobkészítő és egyetemi hallgató – életének vált részesévé, hogy elmesélje egyéni történeteiket. Projektje során a D5 fényképezőgépet az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G, az AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G és az AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II objektívvel párosította.

Joel képei hagyományos környezetükben és „gákti” elnevezésű népviseletükben, valamint a társadalom többi részével már sok esetben szorosabban összefonódó, mindennapi munkával töltött életükön keresztül is bemutatják a számikat. Ez a kulturális kontraszt végigvonul az egész fotósorozaton.

Egy rénszarvasvágás alkalmával például Joel megismerkedett a családjának segédkező Marika Renhuvuddal, és már napok óta fotózta őt, amikor megtudta, hogy a Stockholmi Balett Akadémia növendéke.

A fenti két kép egy Nikon D5 dSLR-rel és egy AF-S Nikkor 35 mm F1.4G objektívvel készült

A kép egy Nikon D5 dSLR-rel és egy AF-S Nikkor 70-200 mm F2.8G ED VR II objektívvel készült

Maxida Marak pedig, aki Stockholmban nőtt fel és csak később költözött egy tradicionális számi közösségbe, visszatért a városba, hogy sikeres énekesnő váljon belőle. Egy másik történetszál az egyetemi hallgató Merethe Kuhmunenről szól, aki azért harcol, hogy az LMBT-jogokat elismerjék Lappföldön.

A képek egy Nikon D5 dSLR-rel és egy AF-S Nikkor 35 mm F1.4G objektívvel készültek

Marklund hozzáteszi még: „Igazságot kellett szolgáltatnom ezeknek az embereknek, és ehhez a megfelelő felszerelés alapvető fontosságú volt. Az AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G és az AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II objektív precíz a riportfotózás esetén, míg az AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G fantasztikusan bevált, amikor gyenge fényviszonyok között kellett fényképeznem.

„Nagyon sokat tanultam ebből a projektből – és nemcsak mint fotóriporter, de mint svéd állampolgár is. Az, hogy a hazámban fotózhattam, és megismerkedhettem a számi közösséggel, megváltoztatta az életemet, és nagyon hálás vagyok, amiért a Nikontól lehetőséget kaptam erre.”

A Nikon európai nagykövetei program

A Nikon európai nagykövetei programban olyan tehetséges és befolyásos vizuális művészek vesznek részt, akik a fényképezés legújabb technológiai megoldásait használják, és fogékonyak a kor társadalmi folyamatainak bemutatására. A Nikon arra sarkallta Joelt mint világszerte elismert sportfotóst és fotóriportert, hogy megvalósítsa álmai fényképészeti projektjét.

Joel projektjével kapcsolatban további információért keresse fel különleges projektjének weboldalát.

Joel az alábbi felszereléssel dolgozott a projektjén:

  • AF-S NIKKOR 35mm f/1.4G
  • AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G
  • AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8G ED VR II
  • D5

Joelről

Joel Marklund elismert fotós, szakterülete a sportfotózás. Stockholmban él, és jelenleg a Bildbyrån, Svédország első számú sportfotó ügynökségének vezető fotósa. Több mint 45 országban dolgozott, és számos világméretű eseményen ott volt, beleértve az olimpiai játékokat is. Műveit az egész világon publikálták, és képei számtalan díjat nyertek. Ezek között szerepel a nemzetközi Év képe, az NPPA Legjobb sajtófotó és a svéd Év képe díja.

Az összes fényképe eredeti méretben itt tekinthető meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...