Ez volt az Epson első digitális fényképezőgépe – 1995-öt írunk!

1995-ben jelent meg az Epson első digitális fényképezőgépe, az Epson PhotoPC, ami egyben az első olyan színes képet adó digitális fotómasina volt, aminek az ára 500 dollár alatt volt (499 USD). A készüléket a Sanyo tervezte, aki aztán több vállalatnak is kiadta a termék használati (és át-matricázási) jogát. A 24-bites színmélységű (16,7 millió színárnyalat) JPEG állományokat lövő masina felbontása legfeljebb 640 x 480 pixel volt, amiből a beépített 1 MB-os flash memóriába 16 darabot tudott elmenteni. Aki beérte szerényebb képmérettel, az ennek a dupláját, összesen 32 fotót menthetett 320 x 240 pixeles terjedelemben.

A kép forrása: LGR videó

A gyártó arany áron memóriabővítést is kínált a készülékhez, s akkor már 160 db standard, illetve 80 darab „nagyfelbontású” képet lehetett készíteni. A 35 mm-es rendszerre átszámolva az optika 43 mm gyútávnak megfelelő látószöget kínált; a záridő 1/30-1/10 000 mp közé eshetett. Az optika 37 mm átmérőjű szűrőmenettel rendelkezett, ebbe lehetett becsavarni a konvertereket is. A 4 db ceruzaelemmel működő gépecske optikai keresőt is kapott, de a beépített vakuról sem kellett lemondani. Az ISO 130 érzékenységen működő fényképezőgép objektívje 60 cm-től a végtelenig volt képes automatikusan élességet állítani; a beépített üvegnek egyébként F5.6 volt a rekeszértéke.

A kép forrása: LGR videó

A 16,5 x 9 x 5 cm-es gép 450 grammot nyomott, és soros csatlakozáson keresztül kapcsolódott a számítógépünkhöz. Az 50 kB-os fájlokat anno még USB 3.0 nélkül is viszonylag gyorsan lehetett másolni.. A már fentebb említett memóriabővítés legfeljebb 4 MB-os lehetett, de ezzel a lehetőséggel az ára miatt valószínűleg csak nagyon kevesen éltek: a 2 MB-os bővítés 300, míg a 4 MB-os ennek a duplája, 600 dollár volt!

A kép forrása: LGR videó

A tetőlemezen található kijelző információt adott a választott felbontásról (S/Hi), a tárolt képek számáról, a még készíthető fotók számáról, a kiválasztott működési módról (időzített, normál), az elemek töltöttségéről, a választott vakumódról stb. A vázon két csatlakozást helyeztek el egy lefelé nyíló ajtó mögé: a felsőbe külső tápot dughattunk, míg az alsó a soros kábelnek volt fenntartva. Az egyik kedvenc YouTube csatornám, az LGR (Lazy Game Reviews) egy remek videót készített a masináról, ami amúgy viszonylag jó képeket készített.

A kép forrása: LGR videó

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...