A NASA rekordot döntött távfotózásban

Valószínűleg még nagyon sokáig csak önmagával fog versenyezni a NASA, ha távfotózásról van szó. A legfrissebb rekordot is a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal szakemberei hajtották végre, amikor bő 6 milliárd kilométernyire a Földtől elkattintották a New Horizons űrszonda egyik kameráját. Az óriási távolságot még fénysebességgel is 5 óra 39 perc alatt lehet megtenni – pontosan ennyi időre volt szükség ahhoz, hogy az űrszondától eljusson a Földre a képet továbbító jelfolyam.

Majdnem három évtizedig a „Pale Blue Dot” („Halványkék pötty”) című képpel tartotta szintén a NASA ezt a rekordot, amikor 1990. február 14-én a Voyager 1 űrszonda kb. 6 milliárd kilométerre a Földtől (egészen pontosan 6 054 558 968 km-re tőlünk) visszanézett, és elkészítette a felvételt szülőbolygónkról. A szinte felismerhetetlenül apró, beragadt pixelnek tűnő pont a Föld, ahogyan magányosan lebeg a világegyetem magányos sötétségében:

A „Halványkék pötty” – a Föld a Voyager 1 szemszögéből

A New Horizons küldetése azonban még messze nem ért véget. A következő mérföldkő az űrszonda életében az MU69 jelű objektum melletti elhaladás lesz, ami bő másfél milliárd kilométerre lebeg a Pluto rendszerétől. Addig azonban gyönyörködjünk a tavaly decemberben lőtt két fotóban:

A 2012 HZ84 és a 2012 HE85 Kuiper-öv objektumok

Az NGC 3532 nyílthalmaz

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...