Központi záras szenzorok: már látszik a fény az alagút végén

A Sony fejlesztőcsapatának köszönhetően ismét egy lépéssel közelebb kerültünk a központi záras szenzorhoz. Jelenleg egy 1,46 MP-es, többrétegű, hátulról megvilágított CMOS-t sikerült összedobnia a japánoknak, ami már képes az összes pixel egyidejű kiolvasására. Ez úgy vált lehetségessé, hogy a mérnökök minden egyes pixel mögé egy dedikált A/D konvertert biggyesztettek. A chip két fő rétegből áll: a felső a fényérzékelő rész, míg az alsó az említett A/D konvertereket, és a huzalozást tartalmazza.

A szokásos soros kiolvasás helyett pixelszinten kezelhető a lapka, így teljesen fölöslegessé válik a mechanikus (redőny)zár. Ez a lépés pedig szinte csak előnyökkel jár, hiszen egy mozgó alkatrésszel kevesebb kerül a fényképezőgépbe – ráadásul a záridő is jelentősen rövidebb (gyorsabb) lehet. A központi zár további előnyei: megszűnik a rolling shutter, a jello, eltűnik a sávosodás, amit például gyengébb táppal szerelt LED-es fényforrások produkálhatnak, rövidebb vakuszinkron-idő érhető el, és hasonlók.

0,56 ms-os záridővel fényképezve

Igaz, ez a jelenlegi felbontás igen alacsony, de a fejlesztés mégis nagy lépésnek számít a fotózásra alkalmas központi záras képérzékelők irányába. A jelenlegi központi záras CMOS lapkák hátránya volt ugyanis, hogy a fényérzékeny pixel mellé egy töltéstároló pixelre is szükség volt, ami a sorokba rendezett A/D konverterek kiolvasásáig tárolta a feszültséget. Ennek a hátránya, hogy a töltéstároló pixelek miatt nagy holttér keletkezett (nagyobb felületigény, kisebb dinamika, nagyobb jel/zaj szint). A többrétegű és hátulról megvilágított felépítés ezeket a negatívumokat megszünteti, cserébe rengeteg A/D konverterre van szükség, így nő a chip energiaigénye is. Ez utóbbi problémát a Sony szakemberei alacsonyfeszültségű, kompakt méretű konverterekkel oldotta meg.

Egyelőre még nem tudni, hogy mikor jelennek meg az első nagyfelbontású, központi záras szenzorok, de legalább már látni a fényt az alagút végén. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...