No, megvannak ismét a World Press Photo nyertesei

Azonban a sok erőszakot megörökítő kép után talán sokkal érdekesebb adat, hogy milyen fényképezőgéppel lettek elkészítve! A „győztes” fotók mellé 129-ből 97 esetben mellékelték a releváns adatokat, így megtudhatjuk a részleteket. A spanyol photolari.com weboldal szerkesztői feldolgozták a számokat és több grafikonban foglalták össze a lényeget. Míg a korábbi években a Canon volt a győztesek elsőszámú szerszáma, addig idén a Nikon már át is vette a vezetést: a kiválasztott fényképek 51,5%-a Nikon felszereléssel készült, míg csupán 29,9% jutott a Canonnak. A többi márka (FujiFilm, Pentax, Sony, DJI) gyakorlatilag alig volt jelen (2,1-6,2% közti értékekkel).

Kép forrása: photolari.com

A grafikonokból az is kiderül, hogy a legtöbb felvétel Nikon D5-tel, D810-zel, illetve a már szintén korosnak mondható Canon EOS 5D Mark III-mal készült. Meglepő módon régebbi „vasakkal” is találkozhatunk igen előkelő helyeken: például a Nikon D700 a hetedik helyre, illetve a Canon EOS 5D Mark II a nyolcadik helyre röpítette fotósát (pedig mindenki tudja: jó képeket, csakis a legújabb, legdrágább gépekkel és objektívekkel lehet lőni! Elfelejtettek volna szólni ezeknek a fotóriportereknek?).

Kép forrása: photolari.com

Az is érdekes adat, hogy a tavalyi évhez képest nőtt a tükör nélküli rendszerkompaktok jelenléte. A 2017-es 5,55% helyett a fotósoknak immár 11,3%-a választott csattogó tükör nélküli fotómasinát a munkájához. Emellett, avagy ennek türkében, a tükörreflexesek aránya 88,8%-ról 83,5%-ra csökkent. Ha csodálkoznál, hogy mi adja a maradékot, nos, erre a kérdésre egy „egyébbel” válaszol a grafikon. (Forrás: petapixel.com)

Kép forrása: photolari.com

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...