Már-már boszorkányság, amit az nVidia tartalomfüggő képkitöltése művel!

A tartalomfüggő képkitöltő eszközök („Content-Aware Fill”) gyakran nagymértékben felgyorsítják, segítik a retusőr munkáját, de működésük általában igen korlátozott, és nem mindig sikerül elsőre elérni velük azt, amit szerettünk volna. Ennek a tartalomfüggő kitöltés funkciónak egyik úttörő fejlesztője az Adobe, és az ipari szabványt jelentő Photoshop már évek óta felkínálja ezt a segédeszközt. Azonban nem csak az Adobe szakemberei foglalkoznak a szolgáltatás fejlesztésével, hanem ott van például az nVidia is, aki a napokban bámulatos eredményeket ért el.

A fejlesztések jelenlegi állása olyan szintet ért el, amiről már azt lehet mondani, hogy szinte felér a varázslattal: az nVidia (is) a mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így a tartalomfüggő képkitöltés algoritmus munka közben már nem csak a kijelölt területet övező pixeleket veszi figyelembe, hanem azt is megvizsgálja, hogyan kellene kinéznie a retusálás alatt álló témának. Így például egy arc rekonstrukciója során az nVidia szoftvere annak rendje szerint kiegészíti a hiányos képet például szemekkel, szájjal, orral, ahogyan azok a legjobban a képbe illenének.

A kutatók ennél a projektnél is a mélytanulást és a mintákból való merítést használták fel. Az nVidia MI-ja neurális hálózata alapján dolgozza fel a rábízott képeket. Íme, pár képminta, mire képes jelenleg ez a program:

És végül az alábbi videót is érdemes megtekinteni, ahol részletesen bemutatásra kerül az új eljárás, és további képek feldolgozása során láthatjuk a hatékonyságát: (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...