Ez a masszív, 14 karátos aranygyűrű igazából egy fényképezőgép!

Az átkosban minden jobb volt” – nos, ha ez így nem is állja meg teljesen a helyét, az biztos, hogy már a szovjet érában is igen kreatív lelkek dolgoztak a kémiparban. Alábbi, 14 karátos aranyból készített gyűrű igazából nem is (csak) ékszer, hanem egy kémkamera, amit még a Szovjetunió idején gyártottak. A KGB (Állambiztonsági Bizottság) ügynökei használhatták ezt az ékszernek sem utolsó gyűrű-kamerát, ami tekintélyes 44 grammot nyom. Az optika mögött még egy hatlamellás blendének is volt hely!

A 8 mm-es filmet használó fényképezőgép egyfajta redőnyzárral volt felszerelve (Guillotine-zár), és a már említett blendét igény szerint lehetett szűkíteni. Az ilyen és ehhez hasonló kémkamerák a 80-as évek közepe táján jelentek meg Lengyelországban a kapualjakban. Bár többféle dizájnjuk volt, mind ugyanarra a mechanikára épültek: a belső gyűrűre került a film, amit aztán behelyeztek a külső gyűrűbe. A filmet a gyűrű felületére helyezett karral lehetett továbbítani. A kioldáshoz egyszerűen össze kellett szorítani az ujjainkat.

Sajnos, az aktuális eBay hirdetésben szereplő gyűrűhöz nem jár a filmtartó alkatrész, és a szerkezethez való 8 mm-es filmet sem lesz épp könnyű felhajtani, de azért a történelmi érték és a felhasznált mennyiségű arany megérheti a jelenlegi 4,9 millió forintos árat. Erre tessék. (Forrás: ebay.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...