A SOUNDCAM-mel levideózhatod a hangot – és olcsó is!

A Soundcam az első elérhető árú, hordozható kamera, amivel le lehet fényképezni/videózni a hangot. Korábban is léteztek már olyan ipari jellegű kamerák, amelyek képesek voltak erre a feladatra, ám azok sem méretben, sem árukkal nem vehetik fel a versenyt a Soundcammel. Az okostelefonhoz hasonlóan intuitív módon használható termék különlegessége a nagy sebessége és pontossága. No, meg nem utolsó sorban kedvező ára, hiszen az töredéke a szokásos, 100 000 dollárnál is drágább ipari változatokénak.

A készülék 64 darab különálló mikrofon, egy hagyományos optikai kamera és egy beépített adatelemző rendszer kombinációjából áll. A rendszer a mikrofonok adatai alapján pontosan be tudja mérni, hogy a kompozícióban honnan erednek a hangok, majd az adatokat valósidőben a kamera élőképére vetíti. „A hang hullámok formájában terjed egy adott sebességgel, ami azt jelenti, hogy a hangforrástól számítva egy meghatározható idő alatt éri el a mikrofonokat. Az egyes mikrofonok pozíciójától függően a hanghullámok eltérő idő alatt érkeznek be. Ezeket a késlekedéseket a Soundcam algoritmusa kielemzi, majd pontos akusztikus kép és videó formájában jeleníti meg valósidőben.”.

A technológia alkalmazási területei szinte korlátlanok. Például meghatározhatjuk vele egy drón helyzetét anélkül, hogy látnánk azt, de kideríthetjük egy furcsa zörej forrását is az autónkban.

A csupán 3 kg-os „kamera” hátoldalán egy 7”-os, 800 x 480 pixeles kijelző található. A beépített optikai kamera felbontása igen alacsony, 640 x 480 pixeles képet ad, mozgóképfelvételei 16 kép/mp frekvenciájúak. A felvett anyagot MP4, WAV és JPEG formátumban lehet exportálni. A Soundcam fejlesztői a kickstarter.com oldalon gyűjtik a pénzt a sorozatgyártás beindításához. Ennek megfelelően az előrendelők igen jelentős árengedményt kapnak: már 5260 dollárért bebiztosíthatják maguknak a majd 9680 dolláros áron debütáló gépet. Íme, pár videó, ami a készül működését mutatja be:

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...