Hűvös svéd nagy szívvel: Hasselblad X1D

Működés, funkciók

A Hasselblad X1D használata során azonnal feltűnt, hogy ez a gép bizony nem egy sebességbajnok. És itt most nem arra gondolok, hogy a sorozatfelvételi sebesség csupán 2 kép/mp (1,7-2,3 kép/mp-et ír a gyártó adatlapja, de a 2,3 kép/mp igen optimista értéknek tűnik), hanem általánosságában véve, használat közben is lassú. Ott kezdődik a lista, hogy bekapcsolást követően kb. 8,86 mp után kapunk csak élőképet (legfrissebb firmware-rel feltöltött gépről beszélünk), de a fájlok mentése is elég ráérősen történik (280 MB/mp sebességű SanDisk Extreme PRO memóriakártyát használtam), és a kontrasztérzékelős autofókusz is elég lassú (igaz, legalább pontos).

Azt ugye már említettem, hogy a készülék elsősorban az objektívek központi zárrendszerét használja, tehát nincs saját redőnyzár. Persze, használhatjuk az elektronikus zárat is, amit inkább csak a statikus témáknál alkalmazzunk a rolling shutter hatása miatt (dülöngélő függőleges élek mozgó témáknál). Az úgynevezett „shutter shock”, avagy a zár működéséből adódó bemozdulás ennél a fényképezőgépnél így teljes egészében ki lett zárva, és a központi zárnak köszönhetően a vaku szinkronideje is azonos lehet a készülék legrövidebb záridejével, ami 1/2000 mp. Persze, minden éremnek két oldala van, így az előnyök mellett hátrányokkal is találkozunk, ami például a csupán 1/2000 mp-es záridő, vagy a nehézkes konverterezés más rendszerek optikái felé.

Az X1D-nek van beépített WiFi modulja, ami 2,4, illetve 5 GHz-en üzemeltethető, tehát vezeték nélküli módban is távvezérelhető. Ez azonban csak az Apple iOS rendszerét futtató eszközökkel használható, így nem tudtam kipróbálni. Az USB C aljzaton keresztül megvalósítható a vezetékes távvezérlés, ami stúdióban lehet igen praktikus szolgáltatás. Ehhez használjuk a Hasselblad „Phocus” nevű szoftverét, amit Windows PC-re is fel lehet telepíteni.

A Hasselblad Phocus persze nem csak távvezérlésre való, hanem a fotómasina RAW fájljait is előhívhatjuk vele és kiexportálhatjuk például JPEG-be. Fenti pár screenshoton a legfontosabb funkciók láthatók.

Észrevételek, funkciók:

  • A menüben megtaláljuk az elektronikus szintezőt, amivel egyrészt az oldalirányú dőlést, illetve a bólintás mértékét láthatjuk a kijelző alján, illetve jobb szélén. A digitális szintezők lehető legegyszerűbb változatra gondoljunk, de remekül és pontosan működik.
  • A Hasselblad X1D-vel mozgóképeket is készíthetünk, ám ezek legfeljebb 1920 x 1080 pixelesek lehetnek (a minőség beállításánál 720p és 1080p közül választhatunk). A videós beállítások gyakorlatilag a minőség és az élőképre helyezhető kompozíciós segédrácsban merülnek ki. Igazából nem is értem, hogy a gyártó minek tette bele a videózás lehetőségét a készülékbe.
  • A gép menüje nem tud magyarul.
  • A beállításainkat elmenthetjük C1, C2, vagy C3 alá.
  • Ha két memóriakártyát használunk, a használat módja lehet túlcsordulás, vagy tükrözés.
  • Az X1D USB-n keresztül is táplálható árammal, így stúdióban nem kell tartani az akku lemerülésétől.
  • Képformátumnál választhatjuk a Hasselblad 16-bites 3FR formátumát, vagy a RAW+JPEG párhuzamos mentését. A JPEG minősége lehet „high” vagy „normal”. A mentett JPEG-ek felbontása csupán 4128 x 3096 pixel (12,8 MP). A színtér sRGB vagy Adobe RGB lehet.
  • Az AF-mezők mérete lehet 2, 2,8, vagy 4 mm-es, és kérhető kioldás után az AF-mezők pozíciójának visszaállítása. Van beépített AF-segédfény, de ezt én nem használtam.
  • A fénymérés lehet középre súlyozott, szpot, vagy középső szpot.
  • A Hasselblad XCD objektívjei mind elektronikus fókuszgyűrűvel rendelkeznek.
  • Manuális élességállításnál van (narancssárga színű) élkiemeléses MF-segéd, és az aktuálisan kiválasztott fókuszmező mögötti kép dupla koppintással kinagyítható (kinagyítva viszont nincs élkiemeléses MF-segéd).

A Hasselblad X1D rákényszeríti a fotóst a megfontolt, körültekintő és megtervezett fotografálásra: ha például kikapcsoljuk a gépet, de közben mégis meglátunk egy érdekes témát, akkor máris elbuktuk akár életünk legjobb, legjelentősebb fotóját a lassú bekapcsolás miatt – nem árt tehát inkább az energiatakarékos módokat bekapcsolni, ha kímélni akarjuk az akkut (kijelző kikapcsolása pl.). Az X1D egyértelműen nem a sportfotósok, fotóriporterek munkamenetéhez és munkajellegéhez lett kitalálva. A svéd fotógép viszont remekül teszi a dolgát, ha tájfotózásra, portrézásra, csendéletekre, vagy akár épületfotózásra akarjuk befogni. Egyelőre igen kevés (natív) lencserendszer érhető el ehhez a rendszerhez, de remélhetőleg ez idővel változni fog.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...