Ebben a kínai iskolában arcfelismerést használnak

Remélem, olvasóim között azért akad egy-két tanár is. Azt azonban a „civil” olvasók is sejthetik, hogy néha igen komoly problémát okoz, ha egy, vagy akár több gyerkőc nem figyel oda az órán. A kis lélek jó esetben csendben elvan magával, de rossz esetben a többi diák figyelmét is elvonja a tanár mondandójáról, a tananyagról. Kapóra jött hát egy kínai iskolának, hogy a hatalmas ázsiai országban az elmúlt években óriási divatját élik a magánjellegű megfigyelőrendszerek. A megfigyelés legfontosabb része az arcfelismerés. Ezt a technológiát használja boldog-boldogtalan, és most már az iskolákba is kezd beszivárogni ez a „divat”.

A kínai hangzhou.com weboldal állítása szerint az egyik iskolában arcfelismerő rendszert telepítettek az osztályterembe, hogy megfigyelhessék, kinek lankad az érdeklődése a tananyag iránt. A kelet-kínai Hanghzou-ban, a 11-es számú középiskolában összesen három kamerát szereltek fel a terem táblái fölé. A rendszer hét különböző arckifejezést figyel: semlegest, boldogot, szomorút, csalódottat, mérgest, félőt, illetve meglepettet. Az arckifejezésekből a rendszer felismeri, hogy a gyerekek odafigyelnek-e a tananyagra, s ha nem, akkor a számítógép visszajelez a tanárnak. Egyelőre csak egy tanteremben található meg a rendszer, de a nyáron már a teljes iskolát felszerelik vele.

Az egyik diák következőket mondta a hangzhou.com szerkesztőjének: „Korábban lusta voltam, sőt, akár el is aludtam, vagy olvasgattam az olyan órákon, amiket nem kedveltem annyira. De mióta felszerelték a kamerákat, már nem merek nem odafigyelni. Olyan érzés, mintha folyamatosan figyelne egy szempár.”. Nem meglepő módon nem mindenki fogadta örömmel a rendszert, de az iskola igazgatója úgy véli, a megfigyelő rendszerrel felturbózhatják az oktatást. „Olyan, mintha a tanár mellett lenne egy segéd, ami növeli az oktatás minőségét” – mondta a diri. „Egyesek úgy vélik, hogy sérülhet a diákok privátszférája, de a rendszer csak a diákok mozgását rögzíti, nem vesszük filmre a tantermekben zajló tevékenységeket. Akik a feladatukra figyelnek, azok egy ’A’ minősítést kapnak, míg azok, akik figyelmetlenek, egy ’B-vel’ lesznek gazdagabbak” – fűzte hozzá az iskolaigazgató. (Forrás: engadget.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...