Az Olympus PEN E-PL9 rövid bemutatója

Menürendszer, funkciók

Az Olympus PEN E-PL9 menürendszere nem lesz szokatlan senkinek, aki már látott és/vagy használt m4/3-os fényképezőgépet a márkától. Az E-PL9 menüje talán egy leheletnyivel egyszerűbb, mint a csúcskategóriás PEN-F-é, de az abszolút kezdőknek még így sem lesz egyszerű falat elvégezni minden szükséges beállítást. Szerencsére a lényeget elég egyszer beállítani, minden másra meg ott van a szupermenü, illetve a gyorsmenü.

Összesen hat fő menüpont áll rendelkezésünkre, melyek közül az első kettő a Képrögzítés menüje (az általános beállításokat itt végezhetjük el), a harmadikban a Mozgóképes funkciókat láthatjuk, a negyedikben a Képek lejátszásával kapcsolatos szolgáltatásokat és funkciókat találjuk (képek védelme, megosztása és a gép csatlakoztatása okoseszközhöz stb.). Az ötödik oldalon kissé sűrűsödnek a dolgok, de nem kell pánikba esni, a használati utasítás ideeső részével percek alatt beállítható minden paraméter. Végül, a hatodik oldalon az általános jellegű Beállításokat találjuk (pl. idő, dátum stb.).

Az úgynevezett szupermenüben a legfontosabb és leggyakrabban használt expozíciós funkciók vannak csokorba, azaz egy lapra gyűjtve. Itt az érintőkijelző használatával (vagy a kurzorokkal) azonnal rábökhetünk a kívánt paraméterre, majd a tárcsa, vagy a kurzorok használatával beállíthatjuk a kívánt értéket.

A gyorsmenü az „OK” gombbal hívható elő: a képernyő jobb szélén a funkciót láthatjuk, alul, a képernyő alján pedig a kiválasztott funkcióhoz tartozó paramétereke közül választhatunk.

Ha a módválasztó tárcsát az „SCN” pozícióba forgatjuk, akkor egy kis idő után a fenti kép jelenik meg előttünk. Itt kiválaszthatjuk első lépésben a témakört (emberek, éjjeli táj, mozgó téma, tájkép, beltéri, közeli felvétel), majd az adott témához legjobban illő paramétercsokrot.

A Speciális Fénykép módban (Advanced Photo Mode – AP), amit egyébként az Olympus OM-D E-M10 Mark III-ban láthattunk, a fényképezőgép által kínált összes speciális mód elérhetővé válik. Ilyen például az élő kompozíció, a live time, a többszörös exponálás, a HDR, a csendes, a panoráma, a trapéztorzítás kompenzálása, az AE-sorozat, illetve a fókusz expozíciósorozat. Az adott mód kiválasztásakor rövid magyarázatot kapunk a szolgáltatásról.

Az Olympus gépeket használó öreg rókák már tudják, hogy mi mindent kínál a fényképezőgép, ha a módválasztó tárcsát az „ART” pozícióba forgatjuk: az E-PL9 esetében összesen 31-féle művészi szűrő közül választhatunk, ha JPEG, vagy RAW+JPEG módban használjuk a készüléket. A művészi szűrők hatásukat kizárólag a JPEG fájlokra fejtik ki, a RAW állományok érintetlenek maradnak! Minden művészi szűrő további variánsokkal bővül, így a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt!

Bár az Olympus PEN E-PL9-ben nem a csúcskategóriás gépek öttengelyes képstabilizációs rendszere található, azért kis masinának sincs szégyenkeznivalója. A háromtengelyes, szenzormozgatásos egység így is elég szépen teljesít, amint azt a fenti példa is mutatja: a 60 mm-es Olympus makró objektívet használva sem okozott különösebb gondot az 1/5 mp kitartása. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy erősen egyén- és technikafüggő, hogy kinél mennyi lesz a kihozható maximum!

Régi ismerős az Olympus O.I. Share névre keresztelt alkalmazása, amely Android és iOS operációs rendszerek alá egyaránt elérhető. Ennek az alkalmazásnak a segítségével nem csak távvezérelhetjük fényképezőgépünket, hanem képeinket okoseszközre másolhatjuk, illetve akár meg is oszthatjuk azokat ismerőseinkkel a különféle közösségi hálókon. Sőt, aki szeretne, az még helymeghatározó koordinátákkal is elláthatja a kiválasztott fényképeket (a GPS adatok bekerülnek a JPEG EXIF adattáblájába).

A PEN E-PL9 akkujának teljesítményével meg voltam elégedve: bár a WiFi-t és a Bluetooth modult csak pár próba erejéig kapcsoltam be, de a képeket gyakran nézegettem, és egy-egy fotózás alkalmával nem kapcsoltam ki, nem engedtem szundi módba sem a készüléket. Ilyen használat mellett is bő 300 képek tudtam vele lőni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...