Egyre elképesztőbb dolgokra képes a mesterséges intelligencia a képalkotás terén

Két érdekességre figyeltem fel a netet böngészve. Az egyik a Facebook új algoritmusáról szól, míg a másik az nVidia aktuális fejlesztésének eredményeit tárja elénk. Szóval, a Facebook programozói egy olyan kiegészítést, alkalmazást hoztak létre, ami képes arra, hogy – kérésre – korrigálja azokat a fényképeinket, amelyeken csukott szemmel vagyunk láthatók. A mesterséges intelligencia képes arra, hogy „felnyissa” a csukott szemeket. „Csinálj már egy másik képet, pont pislogtam, amikor villant a vaku” – ez a mondat lehet, hogy hamarosan már a múlté, hiszen az eljárás automatikusan kicseréli a csukott szemeket. Ehhez persze arra van szükség, hogy legyen elegendő alapanyag, amiből az algoritmus kiderítheti, hogyan néz ki a fotóalany nyitott szemekkel.

Amint a MI megtanulta, hogy a portréalanynak milyen formájú, színű stb. a szeme, onnantól fogva teljesen automatikusan végzi a korrekciókat. Persze, egyelőre még nem tökéletes ez a fejlesztés sem, de idővel csiszolódik majd az algoritmus, és egyre realisztikusabb képeket készít majd rólunk. Szép új jövő? (Forrás: petapixel.com)

A másik fejlesztés eredményeit az nVidia kutatói tették közzé. A programozók olyan kódot írtak, ami egy hagyományos videofelvételt egy kiváló minőségű lassított felvételé tudja átalakítani. Az ehhez hasonló tudású programok már nem új keletűek, de az nVidia a korábbiaknál jobb teljesítményt ígér. A legújabb divatirányzatnak megfelelve itt is a gépi tanulás és a „mesterséges intelligencia” jött segítségül: az algoritmusok több mint 11 000 videó minta alapján tanulták meg, hogy mire kell odafigyelni akkor, ha a hagyományos sebességű mozgóképet negyedére, nyolcadára lassítják.

A gépeknek elsősorban azt kellett megtanulniuk, hogyan lássák előre a közbenső, ám nem létező képkockákat, hogy a mozgás folyamatos és élethű legyen. Az eredmények már most is meggyőzőek, nem? (Forrás: news.developer.nvidia.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...