Röntgensugarak menthetik meg az ősrégi 19. századi dagerrotípiákat

A kanadai University of Western Ontario vegyészkutatói Madalena Kozachuk vezetésével kidolgoztak egy újfajta eljárást, amivel a régi, 19. századi fényképeket lehet megmenteni az enyészettől. A kutatók az eljárás során Röntgen sugárzással és fluoreszcens képalkotással vizsgálják a megsérült lemezeket. Ezek a régi dagerrotípiák egyébként jód-érzékeny ezüst bevonatú rézlemezekből készültek, amiket felhevített higanygőzzel hívtak elő. A hosszú évtizedek során ezek az érzékeny képek elhalványultak, illetve teljesen el is tűntek az oxidáció és a különféle szennyeződések miatt. Azonban annak ellenére, hogy a rézlemezek felülete sérült, oxidálódott, a higanyrészecskék a helyükön maradtak.

Balra az eredeti, elhalványult, szennyeződés és oxidáció által eltakart fénykép, míg jobbra az új eljárás által előhívott fotó látható

Lemezenként nyolc órát vesz igénybe az az eljárás, amivel a kutatók végigpásztázzák a felületet: a különleges Röntgensugaras pásztázó folyamat során a higanyrészecskék hollétét térképezik fel. Ezekből később összeáll az eredeti felvétel akár úgy is, hogy a dagerrotípia felületén már semmi sem látszik a képből. Az egyetem csapata két lemezen próbálta ki az eljárást (ezeket a Kanadai Nemzeti Galériától kapták), és mindkét esetben meglepően tiszta digitális másolatot kaptak az elveszettnek hitt fényképekről. A szennyezett oxidréteg mechanikus eltávolítása viszont maradandó károkat okozhat, ráadásul az elérhető eredmény is kétséges, így a kutatók nagy reményeket fűznek az új, non-destruktív eljáráshoz. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...