Panasonic DC-GX9: nagy GX80, vagy kicsi GX8 – vagy valami teljesen más?

Menürendszer, működés

A Panasonic DC-GX9 menürendszere szerencsére maradt a már megszokott és megszeretett „panás”, ami összesen hat fő menüpontot tartalmaz. Az első a fotózáshoz szorosabban fűződő funkciókat tartalmazza, a második a videózással kapcsolatos paramétereket rejti, a harmadik a mélyebbre nyúló beállításokkal van megspékelve, a negyedikben az általános beállításokat találjuk (pl. idő, dátum stb.), az ötödik a saját menü, ahová igényeink szerint pakolhatjuk a teljes rendszerből kiválasztott szolgáltatásokat, és végül a hatodikban a képlejátszással és szerkesztéssel kapcsolatos dolgokkal szembesülhetünk.

A GX9-ben beépített, szenzormozgás alapú (5-tengelyes) képstabilizációs rendszer található, ami képes arra, hogy az objektívbe épített stabilizátorral együttműködjön (Dual IS). A gyártó 4 FÉ-s hatékonyságot jelölt meg a műszaki leírásban, és a próbák alapján azt mondhatom, hogy ezt az értéket körülbelül hozza is a rendszer. A G Vario 12-60 mm F3.5-5.6 objektívvel együttesen, 60 mm-es állásban (ekv. 120 mm) alábbi eredményre jutottam:

A DC-GX9 egyik fő újdonsága a fentebb már megemlített, úgynevezett „Sorozat kompozíció” (Sequence Composition) mód, amivel olyan felvételeket készíthetünk, ahol a statikus háttér előtt elmozduló téma mozgásának egyes fázisait örökíthetjük meg. Ehhez a fényképezőgépet 4K Fotó módba kell kapcsolni, majd miután felvettük a képsort, a Lejátszás menüben válasszuk ki a Sorozat kompozíció funkciót. Ha ez megvan, a korábban felvett MP4 fájlokból kiválogathatjuk a kompozíción megjeleníteni kívánt képkockákat (az előre/hátra léptetéshez használjuk a jobbra/balra kurzorokat, a MENU/SET gombbal pedig kiválaszthatjuk az adott kockát). A fényképezőgép pár másodperces munka után egy JPEG fájlt ment el, amin összegezve megtaláljuk a kiválasztott képkockákat. Érdekesség, hogy a gép kereken egy percet ír ki a munkálatokra, de a valóságban csupán pár másodpercig tart a folyamat.

Ha a fenti példához hasonlóan kellően szellős a mozgó téma, akkor a végeredmény „tökéletes” lesz, azonban ha túl sűrűn választjuk meg a képkockákat, alábbi hibás eredményt kaphatjuk:

A fényképezőgép nem tudja eldönteni, hogy a mozgó témának melyik része legyen az előtte lévő fölött/alatt, így számolni kell a hibákkal. A létrehozott fájlok sRGB színteret kapnak, méretűk 3328 x 2496 pixel, 180 dpi a pixelsűrűségük, és teljes EXIF adattáblát tartalmaznak. Számítani kell további képvágással, így a 12 mm-re beállított objektív (a m4/3-ból eredő kétszerezés miatt) nem 24 mm-nek megfelelő látóteret nyújt, hanem 34 millimétereset.

Csak egy észrevétel: annak ellenére, hogy a GX9-ben már a 20 MP-es képérzékelő található, a készülékből mégis kimaradt a 6K Fotó mód, ami például a GH5-ben, illetve a G9-ben is megtalálható. Valószínűleg a puffer mérete és a feldolgozó egység sebessége miatt volt szükség erre a korlátozásra.

Kattints!

A GX9-et vezeték nélküli módban is használhatjuk WiFi-n (fájlátvitel), illetve nagyon alacsony energiaigényű Bluetooth-szon keresztül (távvezérlés, GPS koordinátákkal való ellátás stb.). A Panasonic Image App nevű ingyenes alkalmazás Android és iOS rendszerek alá egyaránt elérhető, így okostelefonnal, vagy táblagéppel is kezelhetjük a fényképezőgépet. Az alkalmazás számtalan funkciót kínál, többek között élőképet (jó minőségű, megfelelő képfrissítésű), kijelzőn keresztüli fókuszálást, expozíciós értékek megadását, digitális szűrők alkalmazását, fényképeink GPS adatokkal való ellátását és még sorolhatnám. Mindenképp ajánlom az alkalmazást!

És ha már említettem a digitális szűrőket: a GX9-ben összesen 22 darab ilyen filter található, amelyek tovább paraméterezhetők. Természetesen előre beállított sémák is vannak bőven (24 darab), ezeket kiválasztva a fotómasina a témának megfelelően automatikusan kiválasztja az ideális paramétereket:

Aki korábban megszerette az automatikus panorámakészítést, az a GX9-cel is kedvére fotózhat ilyeneket. A módválasztó tárcsán válasszuk ki a Panoráma módot, majd a menüben válasszuk ki a mozgatási irányt (jobbról balra, balról jobbra, fentről lefelé, lentről felfelé), a képméretet (Standard, Wide), a kívánt fotóstílust, szűrőt, és már indulhat is a móka.

A korábbi Panasonic gépekben megismert szolgáltatások is mind megvannak, így megtalálható a Rövidfilm, a Léptetett animáció, a Késleltetett exponálás (time lapse), vagy a 4K élő vágás.

A Panasonic DC-GX9-ből tehát a 6K Fotó módon kívül semmi sem hiányzik, amit a GH5, vagy a G9 készülékekben már megszerethettünk.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...