A Lensbaby Sol 45 bemutatója

A Lensbaby már egyfajta legendává vált az effekt-objektívek kedvelőinek körében, hiszen a gyártó az elmúlt évek során már számtalan olyan speciális lencserendszert bocsátott rendelkezésünkre, amelyek ilyen, vagy olyan különleges célt szolgálnak. Az egyik legfrissebb terméke a vállalkozásnak a Sol 45, amely szelektív fókuszt kínál. Az objektív kirajzolja a teljes kisfilmes szenzorméretet. A 45 milliméteres optika fix F3.5-ös rekesznyílást nyújt, és Canon, FujiFilm, Nikon, Pentax, vagy Sony foglalattal vásárolható meg. A nálam járt modellt egy Canon EOS 5Ds R fényképezőgéppel próbáltam ki – az eredmények meglepőek lettek!

A Lensbaby Sol 45 egy teljesen manuális objektív: mivel azonban nincs lehetőség a rekesz átállítására, ezért csak az élességállításra és az optika „hajlítgatására” kell figyelni (egyszerű használat). A frontlencse elé egyébként 46 milliméteres szűrőket csavarhatunk, így igen olcsón megúszhatjuk a filterezést. A körülbelül 35,5 cm-es közelponttal rendelkező objektív elülső felét 0-8,5° közti mértékben dönthetjük tetszőleges irányba. Az élességállítás az első gyűrűvel történik, míg a hátsóval az optikai tengely mentén fixálhatjuk a lencserendszert, így az élességi kör pontosan középre fog esni.

Az élességet nagyon finoman lehet „adagolni”, de érdemes kinagyított élőképpel dolgozni, ha nagyon pontosan akarunk fókuszálni. Az objektív bajonettjénél nincsenek elektronikus csatlakozók, ezért a váz semmiféle információt nem kap a lencserendszertől. A Canon EOS 5Ds R vázzal működött a fénymérés, de a fényképezőgép néha (kb. tízből egyszer) túlexponált fotót készített. Egyébként rekeszprioritásos (A), vagy teljesen manuális (M) módban lehet fényképezni a Sol 45-tel.

A Lensbaby Sol 45 két darab kézzel állítható „effekt írisszel” van ellátva. A használat során azt tapasztaltam, hogy a legerősebb hatás érdekében érdemes mindkét lamellát teljesen összezárni, ekkor lesz a legérdekesebb a háttérelmosás mintázata (lásd a képmintákat). Ezeket a lamellákat azonban el is lehet forgatni, tehát a mintázatot a témának megfelelően alakíthatjuk.

A fémből és műanyagból épített objektív kellemesen kicsi és könnyű, tehát nem csak a full frame lapkás, nagyobb vázakkal, hanem a kisebb dSLR gépekkel is könnyű párost alkot. Az élességállítás során a lencserendszer hossza változik, amint az a lenti animációban látható:

Továbbá azt vettem észre, hogy az élesen megjelenő képrészlet az optika középső állásában a legnagyobb (bár itt is igen kicsi, lásd majd a lenti kép jelölt részét), azaz minél jobban elhajlítjuk az optikai vonalat, annál kisebb lesz a teljesen élesen megjelenő részlet.

A Lensbaby Sol 45 meglehetősen egyszerű optikai felépítésű objektív, s pont ezért igen meglepő volt látni, hogy mennyire éles a képe! Középen, illetve ott, ahol épp élesnek kell lennie a fotónak, még az 50 MP-es EOS 5Ds R sem tudta megizzasztani a lencserendszert!

Ráadásul a kép nem csak éles, hanem keményen kontrasztos is volt. Az is meglepő volt, hogy mennyire csekély mértékű a színhibája az objektívnek:

A fenti részlet 100%-os kivágás, azaz nincs átméretezve. Érdemes megfigyelni még az „alap” bokeh-t is (effektlamellák nélkül), ami lágy körökből áll a csúcsfényeknél. Ezek után azon már meg sem lepődtem, hogy a peremsötétedés mértéke sem nevezhető vészesen nagynak:

A fókuszlégzés mértéke a filmeseknek lehet érdekes információ, bár egy ilyen effekt-objektívvel valószínűleg csak ritkán fogunk videózni:

Nos, ennél az objektívnél amúgy sem a tesztlaborban született képek lesznek az érdekesek, hanem a való világban, a művészlelkek által gondosan megkomponált fotók. Készítettem én is pár képmintát, ezeket ide kattintva tekinthetitek meg.

Értékelés

A Lensbaby Sol 45-öt igazából nem is lehet a klasszikus, szigorú értelemben véve értékelni, hiszen képvilága vagy tetszik valakinek, vagy nem. Az biztos, hogy egyszerű optikai felépítése ellenére még a hatalmas felbontású, full frame szenzoros vázakon is jól teljesít. A termék kivitelezési minőségébe se lehet belekötni, hiszen fémből és erős műanyagból lett összerakva, amelynek kombinációja valószínűleg több fotómasina generációt is túl fog élni. A Lensbaby Sol 45 bruttó 73 900 forintért kapható a hazai forgalmazó, a Tripont Foto Video Kft. webshopjában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...