A FujiFilm bemutatta középformátumú „zsebgépét”, a GFX 50R-t

Újabb középformátumú fényképezőgéppel bővült a FujiFilm repertoárja: a GFX 50R a távmérős fényképezőgépeket juttatja eszünkbe. Tovább él a GFX 50S képérzékelője, hiszen ugyanaz az 51 MP-es 43,8 x 32,9 mm-es (kvázi 44 x 33-as) lapka került bele, ami anno több KF váz központi részét képezte. „Nagyra hizlalt X-E3” gépként is lehetne tekinteni erre a vázra, mert külsőre a GFX 50R nagyon hasonlít az APS-C-s testvérére. Az újdonság gyakorlatilag ugyanazt tudja, amit a GFX 50S, hiszen a formavilágot és a beépített Bluetooth modult kivéve mindkét termék ugyanazt nyújtja.

A GFX 50R azonban kisebb, könnyebb és – ami talán a legfontosabb – jóval olcsóbb, mint nagytestvére: csupán 4500 dollárt kér érte a gyártó, így szinte már az átlaghalandók részére is elérhetővé válhat a rendszer. Persze, a Fuji nem spórolt ki semmi jót, így az időjárás viszontagságai ellen védő szigetelés is megmaradt. Az elektronikus kereső 3,69 millió képpontos felbontást kínál, nagyítása 0,77-szeres. A hátoldalon található kijelző egy egyszerű, dönthető egység, ami érintésérzékeny. A GFX 50S kis joystickje sem tűnt el, így nem kell beérnie a fotósnak az érintőpanel simogatásával.

A KF szenzor adatait az X Processor Pro dolgozza fel, majd küldi tovább a két SD memóriakártya egyikére (vagy mindkettőre). Az UHS-II kompatibilis foglalatokat sokféleképpen lehet konfigurálni, így a profik sem szenvednek hátrányt a biztonságot illetően. Az NP-T125 Li-ion akku egy töltéssekk b. 400 kép készítését teszi lehetővé a CIPA mérései szerint, de a valóvilágban valószínűleg jóval több fotót lőhetünk majd vele a töltésig. Mivel ez egy kis „zsebgép”, a gyártó nem tervezi, hogy portrémarkolatot kínáljon hozzá. A novembertől kapható masina egy igen jó alternatívája lehet a profibb full frame gépeknek; még így is 2000 dollárral kedvezőbb az ára, mint a GFX 50S-nek.

Érdemes megfigyelni, hogy milyen slank lett a GFX 50R

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...