Iszonyatos károkat okozhat egy repülőgépbe csapódó drón – itt a videó!

Sokan azt hiszik, hogy egy kis repülő kamera, avagy drón nem okozhat olyan komoly károkat, ami akár egy repülőgép lezuhanásához is vezethet. Nos, csalódást kell okozzak: már egy másfél kilogramm körüli távvezérelt drón is ágyúgolyóként viselkedik, ha nekiütközik egy repülőgépnek, hiszen a két jármű sebessége összeadódik csattanáskor. Ha csak egy kisebb repülőt veszünk alapul (mondjuk egy Cessna 172-t), már az is bő 220 km/ó körüli utazósebességre képes. Adjuk hozzá ehhez még a 30-40 km/ó sebességgel haladó drónt, és máris elértük egy átlagos légpisztolyból kilőtt lövedék sebességét – csak itt jóval nagyobb az energia, mivel a 0,5 grammos lövedéktömegnek itt a 3000-szeresével kell számolnunk. Ha végigvisszük a matekot, körülbelül 3900-4000 Joule találkozik a repülőgéppel egy kb. 40 x 40 centiméteres felületen. Ha ezt az energiát például a szárny éle kapja, akkor komoly gondok adódhatnak.

A University of Dayton Research Institute kutatói utánajártak a kérdésnek, és számos tesztet készítettek, ahol konkrétan azt vizsgálták, mi történik, ha egy a fent említett súlykategóriába tartozó drón nekiütközik egy MooneyM20 típusú kisrepülőgép szárnyélének. Egyesek azt gondolhatják, hogy a drón a becsapódáskor gyakorlatilag szétfröccsen (mint a bogarak a gépkocsi szélvédőjén), de ez nem így van: a nagy becsapódási sebesség miatt a repülő kamera lyukat üt a repülőgép szárnyán, azaz nem csak felületi sérülést okoz, hanem komolyabb mértékű strukturális és mechanikai károkat is. A kísérletet a kutatóintézet szakemberei videóra is vették, így bárki maga is meggyőződhet az okozott károk mértékéről. Íme, a videó:

A kutatók madarak okozta károkat is szimuláltak, s bár a felületi sérülés, amit a szárnyasok a repülőgépben okoztak hasonlóan ijesztők voltak, de a drónok jóval mélyebben behatoltak a gépbe, így jóval komolyabb és veszélyesebb károk keletkeztek. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...