A Panasonic DC-LX100 II – csoda a kabátod zsebében

Képminőség

Szerencsére az ipari szabványt jelentő Adobe Camera RAW legújabb, azaz 11.0.0.61-es változata már támogatja a Panasonic DC-LX100 II RAW fájljait is, így nem csak a JPEG, hanem az RW2 állományok alapján is meg tudjuk nézni, milyen képminőséget produkál a fotómasina. Mint mindig, a fényképezőgép menüjében az összes elérhető helyen kikapcsoltam, illetve minimálisra állítottam a zajszűrést (mint minden Panasonic váznál, úgy itt is -5 volt a legkisebb zajszűrési érték), és a „Standard” profilt használtam (ennek csak a JPEG állományok esetében van jelentősége). Lássuk, milyen a zajszint:

Kattints!

A készülék saját JPEG motorjával egészen ISO 1600-ig tökéletes képminőséget kapunk, de a rendszer még ISO 3200-on is nagyon szépen teljesít, ám ISO 6400-nál a finom részletek már összemosódnak, messze nem látszik annyi belőlük, mint például két FÉ-vel alacsonyabb szinten. ISO 12 800-at csak nagyon végszükség esetére tartogassuk, és az ISO 25 600-as érzékenységi értéket pedig lehetőség szerint már ne alkalmazzuk. Ha viszont RAW-ban fényképezünk, a DC-LX100 II esetében bő másfél FÉ-t nyerhetünk, tehát még ISO 3200 és ISO 6400 közötti értékeken is megmaradnak a részletek, csupán a szemcsézettség lesz valamivel hangsúlyosabb. Az ACR használatával viszont itt már ISO 6400-on elindul a vörös színcsatorna és elkezdenek összefolyni a vöröses árnyalatok.

A beépített optika a megnövekedett felbontású szenzor ellenére ugyanolyan jól teljesít, mint az LX100-on, ami részben a képjavító algoritmusoknak (ezek működése elsősorban a geometriai torzításokat és a színhibákat küszöböli ki, ami a képmintákon jól meg is látszik), részben pedig a speciális lencsetagoknak (aszférikus és ED üvegelemek) tudható be. A gyártó sokat csiszolt a képalkotó algoritmusokon is, így valószínűleg ezek is hozzájárulnak a képminőség javulásához (elsősorban a zaj mintázatánál és a színvilág esetében). Színhibákat nem láttam, becsillanásokat is csak nagylátószögön, ahol erős fényforrás is szerepelt a kompozíció sarkaiban/szélén. Az optika a legfinomabb részleteket is kirajzolja, és a peremsötétedés mértéke is alacsony. A legjobb, ha megnézitek a képmintákat (a gép saját JPEG állományai és a RAW-ból általam átalakított fájlok is fent vannak a szerveren)!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...