A FeiyuTech G6 Plus gimbal bemutatója

Második rész

A FeiyuTech G6 Plus többféle működési móddal rendelkezik. Az alapvető módja a „Panning Mode” (HF), ahol az oldalirányú, azaz svenkelő mozgás engedélyezett, a bólintó és az oldalra billenő mozgás zárolva van. A második mód a „Follow Mode” (AF), ahol a billenés van zárolva, a többi tengely mentén viszont a gimbal követi az operatőr kézmozgásait (balra/jobbra, le/fel). S végül ott a „Lock Mode” (LK), ami lezárja a gimbal összes tengelyének mozgását. A módok közt a bekapcsoló/funkció gomb nyomkodásával lehet váltani: egyszeri megnyomással a Panning és a Lock módok közt válthatunk. Ha a gombot kétszer nyomjuk meg, akkor Follow Mode-ba kapcsol a stabilizátor. Háromszori gombnyomásra a gimbal feje 180 fokban elfordul a horizontális tengely mentén (szelfi pozíció). Négyszeri nyomásra automatikus forgó módba kapcsolunk (lásd lentebb), illetve ötszöri nyomásra a gimbal eredeti paraméterekre állítja vissza magát (reset).

A bekapcsoló alatti gombbal – amennyiben a kameránkat támogatja a gimbal (a Panasonic G80-at nem) – a felszerelt fényképezőgépen/okostelefonon elindíthatjuk a felvételt (ehhez a Feiyu ON/Vicool alkalmazásra is szükségünk lesz).

A jobb oldali funkciógombbal, ami az USB aljzat fölött található, alaphelyzetben a támogatott fényképezőgép fotó/videó üzemmódjai közt válthatunk. Ha a gombot hosszabb ideig nyomva tartjuk, akkor a fehéregyensúly és az ISO érték is elérhetővé válik a fotómasinán. Az értékeket a joystickkel módosíthatjuk.

A markolat hátoldalán található csúszókapcsolóval az oldalirányú forgást állíthatjuk be, ha az esetleg kimozdult volna a középpontból. A kapcsoló alatti nyomógomb gyors megnyomásával a gimbal fejét alaphelyzetébe mozgathatjuk vissza.

A markolat bal oldalán található nagy, multifunkciós egységgel többféle beállítást vezérelhetünk, mint például a támogatott kamera zoomolását (ehhez elektronikus zoomolású objektívre lesz szükség), a fókuszkövetést, de a gimbal fejét is mindhárom tengely mentén mozgathatjuk (a tengelyek közt gombnyomással válthatunk).

Az automatikus forgó mód egy igen érdekes és hasznos funkciója a G6 Plus-nak. Aktiváljuk a módot, majd kézzel mozgassuk a kamerát a kiindulási pozícióba, tartsuk a pozíciót fél másodpercig, majd nyomjuk meg egyszer a bekapcsoló/funkció gombot. Ezután mozgassuk szintén kézzel a kamerát a befejező pozícióba, tartsuk ezt is fél másodpercig, majd nyomjuk meg egyszer a bekapcsoló/funkció nyomógombot. A gimbal ezek után automatikusan elvégzi a kamera mozgatását az előre beállított pályán és sebességgel (a Feiyu ON alkalmazásban paraméterezhető).

A Feiyu ON alkalmazás Android és iOS rendszerek alá érhető el, segítségével Bluetooth kapcsolaton keresztül vezérelhetjük a gimbalt, és amennyiben a kameránk szerepel a támogatott készülékek listáján, úgy azt is.

Kapcsoljuk be a telefon/táblagép Bluetooth modulját, indítsuk el az alkalmazást, majd válasszuk ki a menüből a „DSLR gimbal” és a „G6 Plus” opciókat (fényképezőgép esetén). Amennyiben a szoftver megtalálja a gimbalt, azt feltünteti a „Connect” oldalon. Koppintsunk rá a feldobott készülék nevére, és a csatlakozás automatikusan létrejön.

A kezelőfelület igen egyszerű és magától érthető. A telefon/táblagép képernyőjének simogatásával, nyomkodásával távirányítva vezérelhetjük a stabilizátort. Persze, a távvezérlésen kívül a gimbal működésébe is belenyúlhatunk, azaz módosíthatunk többféle paramétert, mint például a motorok erejét, a joystick beállításait, de kalibrálhatjuk az eszközt, sőt, paraméterezhetjük a fentebb említett automatikus forgó módot!

A FeiyuTech G6 Plus vezérlőszoftverét is az alkalmazás segítségével lehet a legegyszerűbben frissíteni. Érdemes is időnként ránézni a gyártó weboldalára, van-e új firmware, mert nem csak apróbb hibajavításokat, hanem akár új funkciókat is kaphatunk a termékhez.

Készítettem pár videót, ahol a G6 Plus hatékonyságát lehet megfigyelni működés közben. Az első videó szemlélteti a stabilizátor nélküli működést, illetve bemutatja csak a Panasonic G80 stabilizátorának, majd csak a G6 Plus stabilizátorának, végül pedig a G80 és a G6 Plus stabilizátorainak közös hatékonyságát.

A másik videó egy egyszerű sétarészletet mutat be. Itt azt láthatjuk, ahogyan a G80 és a G6 Plus egymást kiegészítve segít a bemozdulásoktól mentes mozgókép felvételében:

Értékelés

A FeiyuTech G6 Plus egy kezdőknek, kis fényképezőgéppel, vagy okostelefonnal rendelkezőknek való kézi stabilizátor, ami felépítését tekintve elég jó minőségű ahhoz, hogy megfelelő kóstolót adjon a gimbalok világából. A gimbal remekül használható vloggoláshoz, ha nem egyhelyben ülve, hanem inkább séta közben szeretnénk előadni monológjainkat. A G6 Plus könnyű, szerszámok nélkül is pillanatok alatt üzembe helyezhető, ráadásul a szemerkélő eső ellen is védett. Az akku teljesítménye jó (ez persze erősen függ a kamera méretétől, tömegétől), a kis kijelzőről pedig bármikor egy pillantással leolvashatjuk a legfontosabb adatokat. További pozitívum, hogy túlterhelés esetén a rendszer automatikusan kikapcsol, így elkerülhető a motorok károsodása. Praktikus az automatikus forgó mód, ahol a gimbal egy előre „beprogramozott” mozgást követ le önállóan. Hasznos, bár elég szűkszavú a Feiyu ON alkalmazás, aminek közreműködésével mélyebben beleáshatjuk magunkat a készülék lelkébe. A nagyobb kamerákat azonban nehézkesebb kiegyensúlyozni, mert nem kapunk ellensúlyokat a készülékhez, de a pótakkut is hiányoltam a csomagból. Kár, hogy nem mindegyik tengely mentén valósítható meg a teljes körbeforgatás (360°-os mozgás). A FeiyuTech G6 Plus bruttó 99 900 Ft-ért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjában.

A FeiyuTech G6 Plus gimbalt a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam a bemutató idejére. A termék műszaki paramétereit itt találod.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...