Vajon milyen lesz a Canon professzionális MILC váza?

Az elmúlt hetekben már számtalan pletykát olvashattunk arról, hogy a Canon XY megapixeles szenzort fejleszt, ami majd az EOS 5Ds/R vázak közös, immár tükör nélküli utódjában debütálhat. Papíron az EOS R az 5D Mark IV, míg az EOS RP az EOS 6D Mark II utódjaként szerepel, ám a márka rajongói tudják, hogy ez az értékelés picit felfelé lett eltolva. A Canon következő full frame szenzoros MILC fényképezőgépének már tényleg a profikat kell kiszolgálnia, hiszen az 1Dx Mark II és az EOS 5Ds/R tulajoknak vagy a rendkívül gyors működésre, brutálisan strapabíró felépítésre és/vagy a nagy felbontásra van szükségük. Mivel jövőre lesz a Tokiói Olimpia, ezért – szerintem – esélyesebb, hogy a profi MILC nem egy hatalmas felbontású masina lesz, hanem egy a sebességre kihegyezett eszköz, amivel a fotósok a sporteseményt tudják majd fényképezni.

Azonban az EOS 5Ds/R vázak is benne vannak már a korban, így cseréjük egyre sürgetőbb. Szerintem a gyártónak három opciója van:

  1. Kiad egy hibrid dSLR-t, ami az 1Dx Mark II helyére lép
  2. Kiad egy hibrid dSLR-t, ami az 1Dx Mark II helyére lép, és bemutat egy nagyfelbontású full frame MILC-et
  3. Kiad egy nagyfelbontású full frame MILC-et, és a fotósok megoldják az olimpiát a már bevált, kiforrt 1Dx Mark II-vel

Persze, számunkra a második megoldás lenne az optimális, azonban ennek van a legkisebb realitása, mivel a fejlesztőgárda erőforrásai is korlátozottak. Két csúcsgépet egyszerre „vízre bocsátani” nagy felelősséget jelentene, és talán még a Canonnak is túl nagy falatot jelentene. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora összegeket emésztene fel egy esetleges párhuzamos fejlesztés, ráadásul a gyártónak mindkét masinához profi támogatói hátteret kellene biztosítania (logisztika, szerviz, terméktámogatás, szoftverfejlesztés).

A szenzorfejlesztések, pletykák, szabadalmi bejegyzések a nagyfelbontású MILC felé döntik a mérleg serpenyőjét, de ezekkel szemben ott áll az olimpia, ami igen komoly érv az 1Dx Mark II utódja mellett. Egy biztos: nem szeretnék a fejlesztők és a marketingesek helyében lenni!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...