Olympus Tough TG-6 – tökéletes társ a nyári kalandokhoz

Képminőség, videofelvétel és értékelés

Mint minden fényképezőgépnél, úgy a TG-6-nál sem elhanyagolható részlet a képminőség. Igaz, a TG-5 alapján már sejthettem, hogy mire számítsak, hiszen a képalkotó rendszer szinte biztos, hogy ugyanaz maradt, azért nekiveselkedtem, hátha csavartak egyet a szenzor teljesítményén is. Első körben a zajszintre voltam kíváncsi, ezért a menüben kikapcsoltam az összes zajszűrőt és képjavító profilt. A JPEG fájlok a masina természetes („Natural”) képprofiljával készültek (minden érték nullán), míg a RAW fájlokat az Adobe Camera RAW 11.3.0.197-es verziójával alakítottam 10-es minőségű JPEG fájlokká. Íme:

Kattints!

A fotógép saját JPEG motorjával egészen ISO 1600-ig el lehet merészkedni, efölött viszont már el-eltűnnek a finomabb képrészletek. ISO 3200 fölötti értékeken ráadásul elszabadul a vörös csatorna, és összefolynak a pixelek. Meglepő volt látni, hogy a RAW állományok használatával sem nyerünk semmit, továbbra is az ISO 1600 maradt a felső használható érték. A képeken továbbá az is látható, hogy míg a gyári JPEG-ek élesek, kontrasztosak, a RAW konverzióknál tompább, kissé „homályosabb” lett a rajz.

A képmintákon láthatjátok majd, hogy az 1/2,33”-os szenzor meglepően tág dinamikával bír. Olyan kiégettnek látszó és olyan bebukottnak hitt részeket sikerült visszahozni, ami egy-két éve még csak egy jóval nagyobb felületű képérzékelővel lett volna lehetséges. Erre tessék!

Videofelvétel

Az Olympus Tough TG-6 esetében minden maradt a régiben a filmkészítésnél. Ugyanúgy a 3840 x 2160 pixeles 4K felbontás a csúcs, mint a korábbi TG-5 esetében. A TG-6-nál minden felvételi módban lehet indítani videofelvételt, ám a speciális beállításokat csak a „Videó Módban” érjük el. Forgassuk tehát a módválasztó tárcsát a megfelelő pozícióba, majd a gyorsmenüben (OK gombbal érhető el) válasszunk a felsorolt filmkészítési módok közül. A normál módban a 4K @ 30/25 fps mellett a Full HD és HD felbontásokat találhatjuk, míg a nagysebességű módban a lassított felvételek állnak rendelkezésünkre: 1920 x 1080 @ 120 kép/mp, 1280 x 720 @ 240 kép/mp, illetve 640 x 360 @ 480 kép/mp közül választhatunk. Minden esetben 29,97 kép/mp képfrissítésű lesz a gép által előállított lassított videó.

Szerencsére a 4K felbontású videók képvágása ugyanaz marad, mint a Full HD, vagy a HD képméretűeké; nagyobb képvágásra csak akkor kell számítani, ha bekapcsoljuk a digitális képstabilizátort, ami egyébként jól teszi a dolgát (gyors svenkeléseknél kissé „úszik” a kép).

Értékelés

Az Olympus magasra tette a mércét a Tough TG-5-tel, így hát nem csoda, hogy a TG-6 nem tud sokkal jobb lenni nála. A képminőség továbbra is nagyon jó a kategórián belül, de elsősorban a hasznos funkciók, és a fejlett videós tudás lesz a gép fő attrakciója. Persze, az ember mindig talál olyan apróságokat, amik még elférhettek volna a masina repertoárjában, így például továbbra is hiányolom az S és az M módokat. Azonban sosem szabad elfelejteni, hogy egy adott fényképezőgép milyen célcsoportnak szól, milyen felhasználásra tervezte a gyártó. A TG-6-ot nagy valószínűséggel úgyis teljesen automata módban fogják majd használni a fotósok, hiszen víz alatt, vagy a fagyban, vagy egy hegy csúcsán nem nagyon van idő, kedv, lehetőség arra, hogy a beállításokkal babráljunk. Akinek meg ez hiányzik, az kiélheti magát majd a RAW fájlok hívásakor, ahol aztán azt változtat a paramétereken, amit csak akar. A TG-6 használhatóságán is sokat dob a paraméterező tárcsa, amit a tetőlemezen találunk. Az általános működési sebességre sem lehet panasz, sőt, bekapcsolást követően kifejezetten gyorsan áll hadrendbe a masina. Ami azonban igazán kiemeli a TG-6-ot a tömegből, az a modularitása: tényleg számtalan hasznos kiegészítővel szabhatjuk egyénire a készüléket. A TG-6 a TG-5-höz hasonlóan piros, vagy fekete színben, 3 év garanciával vásárolható meg az Olympus Mintaboltban. Ára bruttó 149 990 Ft. Nálam a gép „Kedvenc” lett.

Olympus Tough TG-6

Az Olympus Tough TG-6 fényképezőgépet az Olympus Magyarországi képviseletétől kaptam kölcsön a tesztidőszakra. A készülék műszaki paraméterei itt találhatók.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...