Nikon Z 50 – báránybőrbe bújt farkas?

Működés

A Nikon hivatalos besorolása a következőképp hangzik: „A Z 50 az első DX formátumú Nikon tükörnélküli fényképezőgép. Azoknak a hobbifotósoknak szánjuk akik eddig mobiltelefonnal fotóztak és most először vásárolnak fényképezőgépet” – tehát a gyártó kezdőknek kínálja a masinát, ami a legfontosabb műszaki paraméterek, funkciók és szolgáltatások tekintetében erős alábecsülés! A Z 50 ugyanis:

  • Fel van szerelve hibrid AF rendszerrel, amely 209 fázisérzékelő mezővel bír (ez az első DX szenzor integrált fókuszmezőkkel, ezek ráadásul a lapka teljes területének 90%-t fedik),
  • -4 FÉ-ről induló AF érzékenység,
  • 11 kép/mp-es sorozatfelvételi sebességre képes,
  • Arc- és szemérzékelős autofókusza is van,
  • Expeed 6 jelfeldolgozó CPU-t kapott (ez van a Z 6/7-ben is),
  • Csendes móddal is rendelkezik (teljes elektronikus zár),
  • Kijelzője dönthető és érintésérzékeny,
  • További vágás nélkül képes 4K felbontású, 30 kép/mp képfrissítésű videók rögzítésére,
  • Választható akár 120 kép/mp-es lassított, vagy normál felvételi mód Full HD-ban (mindkettőt hangfelvétellel),
  • Kompatibilis a Nikon FTZ bajonett konverterével, tehát az összes olyan F-bajonettes üveget is felcsavarhatjuk rá, amik a Z 6/7 masinákkal is használhatók,
  • Kellemesen kicsi és könnyű (450 gramm akkuval és memóriakártyával),
  • Van beépített WiFi és Bluetooth modulja,
  • Kezelőfelülete teljesen átszabható,
  • Kapunk beépített time lapse és intervallum funkciót.

Szerintem inkább a D7000, de legrosszabb esetben is a D5000 gépkategóriával azonos értékűnek tekinthető a Z 50. Persze, lehet vitát nyitni a memóriakártya ügyében, hogy miért csak egy foglalat van, és miért nem élvez támogatást az UHS-II formátum, de fölösleges. Nyilván nem profi géppel állunk szemben, és nyilván nem egy esküvőfotós fogja első számú fényképezőgépként megvásárolni a Z 50-et, de másodgépnek, „B-roll” kamerának ideális választás!

A cikk első oldalán már említettem, hogy a markolat meglepően nagy és kényelmes: nekem közepes méretű kezem van, de például a kisujjam nem lóg le a váz alján. Ha a készülék kezelőfelületén valamibe bele tudnék kötni, az a bajonett melletti két funkciógomb elérhetősége lenne: ha vaskosabb objektívet csavarunk a gépre, akkor kissé szűkössé válhat a hely az optika mellett.

Szintén volt már róla szó, hogy a kezelőfelületet saját igényeinkhez tudjuk igazítani. Ez azt jelenti, hogy a fotómasina menüjében a fotózáshoz és a visszajátszáshoz egyaránt más-más gombkiosztást használhatunk.

A Nikon Z 50 hibrid AF rendszere már eleve egy komoly előnnyel indul, hiszen ami a Z 6/7 esetében csak egy későbbi firmware frissítéssel lett bevezetve, az itt már a kezdetektől benne van, és használható a rendszerben. Az arc- és a szemérzékelés remekül működik, ráadásul az autofókusz rendszernek a sebességét és az érzékenységét is finomhangolhatjuk témánknak megfelelően. Szerintem a gyári értékek az általános használat során kellően jó teljesítményt biztosítanak, így nem állítottam el ezeket.

Ha kézi élességállítás mellett döntenénk, akkor segítségünkre lehet például az élkiemelés, ami jól mutatja, mikor melyik területe, részlete éles a témának. Az élkiemelés háromféle erősségű, négyféle színű lehet.

Kattints!

A vezeték nélküli funkciókkal fájlokat másolhatunk a fényképezőgép és okoseszközeink között, de távvezérelhetjük is a fotógépet. Ennek a praktikumát, gondolom, nem kell külön ecsetelnem. Használjuk a Nikon ingyenes alkalmazásait, melyek Android és iOS rendszerek alá egyaránt elérhetőek. Elkészített képeinket pillanatok alatt megoszthatjuk a közösségi hálón, ha szeretnénk (Nikon SnapBridge).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...